islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Mozambik ordusu DAEŞ’e karşı atak bahanesiyle Müslüman topraklara girdi

Mozambik ordusu DAEŞ’e karşı atak bahanesiyle Müslüman topraklara girdi
29 Mart 2021 15:25
A+
A-

Mozambik’in 80 milyar dolarlık hidrokarbon üretim ve nakliye bölgesinde bulunan Palma kasabası çevresinde çatışmalar dün ikinci güne girdi. DEAŞ bağlantılı sözde savaşçılar, Fransız enerji devi Total’in güvenli olduğunu iddia etmesine rağmen bölgeyi yağmaladı. Gelişmeler klasik bir Avrupa “güvenlik desteği bahanesiyle hammaddeye el koyma” oyununa benziyor.

Mirat Haber Ajansı

Müslüman nüfusun kuzey bölgesinde yoğunlaştığı eski Portekiz sömürgesi Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik’in stratejik kasabası Palma çevresinde çatışmalar devam ederken DAEŞ bağlantılı savaşçılar, Fransız enerji devi Total’in güvenli olduğunu iddia etmesine rağmen yerleşimi ve tesisleri işgal etti ve yağmaladı. Savaşlar, 60 milyar dolar değerindeki gaz tesislerinden yaklaşık 10 km uzakta. Mozambik hükümeti, en kuzeydeki Cabo Delgado eyaletinin, üç kollu bir saldırıya uğradığını ve güvenlik güçlerinin düzeni sağlamak için harekete geçtiğini belirtti. Kaynaklar cesetlerin sokaklarda görüldüğünü, bazılarının başı kesildiğini ve helikopter savaş gemilerinin saldırganlarla ateş alışverişinde bulunduğunu bildirdiler. Saldırı, Fransız petrol devi Total’in yakınlardaki 20 milyar dolarlık açık deniz gaz projesinin inşaatına devam etme planlarını açıklamasından kısa bir süre sonra geldi.

Çok sayıda Batılı dev firmanın gözü bölgenin zenginliklerine

Savunma bakanlığı sözcüsü Omar Saranga, Mozambik’in güvenlik güçlerinin (SDS) düşmanın hareketini takip ettiğini ve güvenliği ve düzeni sağlamak için yorulmadan çalıştığını ifade etti. Saranga, herhangi bir can kaybının sayısının ve hasarın boyutunun henüz bilinmediğini belirterek, bölgedeki mobil iletişimin kesintiye uğradığını da sözlerine ekledi. Palma’yı koruma operasyonunda yer alan güvenlik kaynağı, küçük grupların karayoluyla kaçarken helikopterlerin hava desteği sağladığını belirtti. Stratejik olarak önemli şehir, son on yılın en büyük doğalgaz buluntularından birini satın almak isteyen çok sayıda uluslararası şirkete ev sahipliği yapıyor. Mozambik hükümeti ve askeri yetkililerle temas halinde olan kaynaklara göre, Mozambik güçleri dün sabah saldırıyı püskürtmemişti ve çatışma devam ediyordu. Palma, yetkililerin 2017’den bu yana acımasız bir isyanla boğuştuğu Maputo’nun 1.800 km’den fazla kuzeydoğusunda yer almakta.

Tam zamanında peydahlanan DAEŞ, olan Müslüman halka

DAEŞ silahlı grubuna bağlı savaşçılar, son dönemde birdenbire belirerek eyaletin dört bir yanındaki köy ve kasabalara baskınlar düzenleyerek yüz binlerce kişinin kaçmasına neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri merkezli veri toplama kuruluşu Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi’ne göre, şiddette yarısı sivil olmak üzere en az 2.600 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Af Örgütü bu ay, yerel halkın bir tarafta savaşçılar, diğer tarafta hükümet güvenlik güçleri ve şirketler tarafından tutulan özel milisler arasında yakalandığını açıkladı. İnsan  hakları gözlemcisi, her üç tarafı da de yüzlerce sivilin ölümüne neden olan savaş suçları ile suçladı.

Afrika’nın yeni enerji hammadde kaynağı ya Fransa’nın ya ABD’nin

Bölge, Afrika’nın Afungi yarımadasındaki en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesine ev sahipliği yapıyor ve 2024’te devreye girecek. Total, yüzde 26,5 hisse ile projenin ana yatırımcısı konumunda. İtalya’daki Eni ve ABD’nin büyük ExxonMobil’i de dahil olmak üzere diğer altı uluslararası işletme de dahil. Total, isyancı savaşçıların LNG sahasından sadece kilometre ötede bir dizi saldırı başlatmasının ardından Ocak ayında bazı personeli tahliye etmek zorunda kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.