islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

MUHAMMED ALİ KİMDİR?

MUHAMMED ALİ KİMDİR?
17 Şubat 2024 11:52
A+
A-

Boksu Yeniden Tanımlayan Efsane: Muhammed Ali’nin İzinde Hayat Hikayesi

Muhammed Ali, boks dünyasının gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden biri olarak tarihe geçti. 17 Ocak 1942’de Cassius Marcellus Clay Jr. olarak dünyaya geldi. Sadece boks kariyeriyle değil, aynı zamanda ırkçılık ve toplumsal eşitlik mücadeleleriyle hatırlanan bir lider oldu.

Ali’nin boks kariyeri, onun çocukluk yıllarında başladı. İlkokul çağlarında bile gözü kara tavırları dikkat çekiyordu. Bunun yanında kendinden büyük çocuklarla kavgalara girişmesi, onun doğuştan bir boksör olduğunu gösteriyordu. Çocukluk yılları, Ali’nin sonraki yıllarda boksa olan tutkusunu ve azmini belirleyen önemli bir dönem oldu.

Joe isimli bir memurun Ali’nin hayatını değiştiren anı, bisikletinin çalınmasıyla başladı. Bisikletini çaldıran Ali’nin babasıyla birlikte karakola gitmeleri, bu sayede Ali’nin boksla tanışmasına vesile oldu. Joe, Ali’nin fiziksel yeteneklerini fark ederek ardından onu boksa yönlendirdi. Ayrıca bu an, Muhammed Ali’nin bokstaki eşsiz yeteneklerini keşfettiği dönemin başlangıcıydı.

1954 yılında, henüz 12 yaşındayken boksla tanışan Ali, amatör ligde 161 galibiyet elde ederek dikkat çekti. 1960 Roma Olimpiyatları’nda altın madalya kazanarak profesyonel kariyerine adım atan Ali, hızlı yükselişiyle boks severlerin gönlünde taht kurdu.

1964 yılı, Ali’nin Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu unvanını kazandığı yıl oldu. Ancak bu zaferin ardından Ali, dinini değiştirerek Müslümanlığı kabul etti ve adını Muhammed Ali olarak değiştirdi. Bu dönemde, Vietnam Savaşı’na katılmayı reddederek hükümetle çatışmaya girdi. Savaşa karşı duruşu, boks lisansının askıya alınmasına ve hapse girmesine yol açtı.

Ali’nin hapis cezasının ardından döndüğü boksa, eski şampiyonluklarından biri olan Joe Frazier ile unutulmaz bir mücadelede devam etti. 1971 yılındaki bu maç, “Savaşın Maçı” olarak anıldı. Ve Ali’nin efsanevi kariyerinde dönemeç noktalarından biri oldu.

1974 ve 1978 yılları arasında Ali, iki kez dünya şampiyonluğunu kaybedip geri kazandı. Bu dönemde 19 kez üst üste şampiyonluk kemerini koruyarak bir rekora imza attı. 1981’de emekliye ayrılan Ali, Michigan’daki çiftliğinde hayır işleriyle meşgul oldu. Parkinson hastalığı ve solunum rahatsızlıklarıyla mücadele ettiği son yıllarında bile, insanlara ilham vermeye devam etti.

Muhammed Ali, 3 Haziran 2016’da vefat etti. Ali, sadece bokstaki üstün başarılarıyla değil, aynı zamanda toplumsal ve dini duruşuyla da hatırlanan bir efsane olarak geride kaldı. Onun unutulmaz sözleri, eşi benzeri olmayan bokstaki yetenekleri ve sosyal mücadeledeki liderliği, Muhammed Ali’yi tarihin en etkileyici sporcularından biri haline getiriyor.

YOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.