islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

MÜSLÜMAN’IN İLK GÖREVİ NEDİR?

MÜSLÜMAN’IN İLK GÖREVİ NEDİR?

 

Namaz İlk Görevdir

Sevgili kardeşlerim; mutluluğumuzun zirvesini oluşturması gereken namaz, imandan sonra yapmamız gereken ilk ameldir ve de Rabbimizin katında sorgulanacağımız ilk görevimizdir.

Namaz, hayat düzenimiz olan İslâm dininin üzerinde yükseldiği temellerden biridir. Pek çoğumuz biliriz şu hadisi:

İslâm beş temel üzerinde kurulmuştur. Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna iman, beş vakit namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan ayında oruç tutmak ve ömürde bir defa hac yapmaktır.”

Namaz Bütün Peygamberlerin Tebliğidir

Hz. İbrahim’den Hz. Musa’ya, Hz. İsmail’den Hz. Şuayb’a, Hz. Zekeriya’dan Hz. İsa’ya ve Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberler namaz ibadetini tebliğ etmişler, namaz ibadetiyle Allah’a kulluk yapmışlardır.

Evet, Namaz İmanı İzleyen İbadettir

Evet, namaz imanı izleyen ibadettir. İmanı takip eden, yapmamız gereken ilk görevimizdir. Kur’an-ı Kerim’de namaz emrini veren ayetler pek çoktur.

Meselâ İbrahim sûresi âyet 31’de şöyle buyrulur:

Ey Peygamber! İman eden kullarıma de ki; hiçbir alışverişin bulunmadığı, dostlukların da yarar sağlayamayacağı o büyük sorgulama günü gelmeden önce namazlarınızı kılın ve gizli ve açık size verdiğimiz rızıklardan verin.

Ankebut suresinin 45. âyetinde de şöyle buyrulmaktadır:

Ey insan! Kur’ân’dan sana indirilen âyatleri oku/ izle. Namazı da dosdoğru kıl. Zira namaz insanı tüm çirkinliklerden korur. Vahyin, olgun aklın ve bilimsel verilerin onaylamadıklarından da uzaklaştırır. Allah’ın sizi anması ise diğerlerine nisbetle en büyük olgudur.”

Sevgili Peygamberimiz efendimiz İslâm’ı tebliğ buyururlarken İslâm dininin iman esaslarını sunar, bu inanç esaslarını kabul edenlere ilk görev olarak namazı öğretirlerdi. Hz. Muâz’ı Yemen’e vali ve yargıç olarak gönderirken ona verdiği talimatı aktararak bu gerçeği belgeleyelim. -Salât üzerine olsun- O, Muaz’a şöyle buyurur:

Sen Ehl-i Kitap olan bir kavme gidiyorsun. Onlara önce Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına, benim de Allah’ın elçisi olduğuma imanı öğret. Eğer bu iman esaslarını kabul eder, kabullerini dile getirirlerse, Allah’ın onlara her bir gün ve gece beş vakit namaz kılmalarını farz kıldığını bildir. Namazı da kabul ederlerse Allah’ın kendilerine zekât ibadetini emir buyurduğunu açıkla ve onlara Zekât’ın onların zenginlerinden alınarak fakirlerine verileceğini, duyur.”

Peygamberimiz Namazla İlgili Biat Alırdı

Aziz kardeşlerim; namaz imanı takip eden ilk görev olduğu gibi bir İslâm toplumunu oluşturacak müminlerin de yapmaları gereken temel görevdir. Aziz Peygamberimiz ilk İslâm toplumunu oluştururken tek tek müminlerden namazlarında duyarlı davranacaklarına dair biat alırlardı.

Sahabi Cerîr ibn Abdullah şöyle anlatıyor:

Hz. Peygambere biat etmek üzere geldim, bana şöyle buyurdu: Seninle Allah’a ibadet edeceğine, namaz kılacağına, zekât vereceğine ve müminlere karşı samimi olacağına ve de Allah’a ortak koşanlarla derin ilişkiler içine girmeyeceğine dair biatlaşıyorum.

Evet, sevgili kardeşlerim; sözün özü odur ki, İslâm’ın inanç esaslarına iman etmenin fiili belgesi namazdır. Namaz; çok yönlü bir ibadettir. Mesela namaz beden, akıl ve kalp gibi bütün organların katıldığı ibadettir. Dağlar, hayvanlar ve denizler gibi her bir varlığın ibadet şekillerini içeren, bunun için de ayakta, eğilerek ve yerlere kapanarak secde ile eda edilir.

 

Ali Rıza Demircan

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.