islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3664
EURO
34,5464
ALTIN
2.377,99
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Myanmar Ordusu Toplu Katliam Stratejisini Uyguluyor

Myanmar Ordusu Toplu Katliam Stratejisini Uyguluyor
31 Aralık 2021 13:44
A+
A-

Myanmar’da cunta güçleri, sivil itaatsizliği ve kendisine yönelik isyanları bastırmak amacıyla toplu katliamlar yapmaya başladı.

Myanmar’da cunta güçleri, sivil itaatsizliği ve kendisine yönelik isyanları bastırmak amacıyla toplu katliamlar düzenlemeye başladı.

Son aylarda, darbeci orduya bağlı güçler, silahlı muhalif grupların etkinlikte olduğu Kaçin, Kayah, Kayin eyaletleri başta olmak üzere çok sayıda bölgede sivillere ait merkezleri yok etmeye başladı.

Ordunun baskınlarında sivil yerleşimlerde mahsur bırakılan siviller ateşli silahlarla öldürülürken, yerleşim yerleri de yakılarak yok ediliyor.

Şimdiye dek pek çok köy, kasaba ve yerleşim merkezinin Myanmar ordusu tarafından bu şekilde hedef alındığı, yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Myanmar ordusunun yaptığı katliamlar, 2017 yılında ülkenin batı kesiminde Müslüman Arakanlılara yönelik katliamları hatırlattı. Bu süreçte Arakanlı binlerce sivil yerleşim yerlerinde basılarak öldürülmüş, işkenceye maruz kalmış, sivillerin ev ve dükkanları yakılmıştı. Böylece Arakanlılar etnik temizlikle karşı karşıya bırakılmış ve ülkeyi büyük ölçüde terk etmeleri sağlanmıştı. Bu dönemde Myanmar içindeki muhalefet ve uluslararası kamuoyu, katliamları durdurmak amacıyla herhangi bir adım atmamıştı.

Son aylarda yapılan katliamlarda özellikle ülkedeki diğer etnik unsurların hedefte olması dikkat çekiyor.

MYANMAR’IN ETNİK YAPISI

Yapılan darbeyle ve Müslümanlara karşı katliamlarla anılan Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, çok sayıda etnik grubu kendinde barındırıyor.

Myanmar yönetimi toplam 135 etnik grubu resmen tanıyor. Ülkede resmi olarak tanınmayan çok sayıda etnik grup da var. Tanınmayan gruplar arasında, hükümet güçlerinin, ordunun ve Budist çetelerin soykırımına maruz kalan Müslüman Rohingyalar da yer alıyor.

Ülkenin etnik gruplarının sekiz ana etnisite ve ırk içerisinde sınıflandırılması mümkün. Bu sekiz grup Bamar, Çin (Zomi), Kaçin, Karen, Kayah, Mon, Rakhine ve Şan olarak sıralanabilir. Bu gruplar da kendi içerisinde farklı gruplara ayrılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.