islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4538
EURO
34,4903
ALTIN
2.473,86
BIST
9.568,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

NAMAZ KILMAYANA CEZA DA OY DA VERİLEMEZ

NAMAZ KILMAYANA CEZA DA OY DA VERİLEMEZ
29 Ağustos 2022 10:46
A+
A-

İslam Dinine iman eden kişinin yükümlü olduğu ilk görev namazdır. Namaz İslamî imanın belgesidir. Kişiyi Allah’a ve ölüm ötesi hayata bağlayan rabıtadır; İslamî çizgide yaşamanın gerektirdiği enerjiyi üreten ibadettir.

Zekâtla birlikte namaz  Müslümanları siyasi olarak temsil ve onlar adına hukuken tasarrufa bulunabilmenin temel şartıdır. (Tevbe 71)  Ve  namaz Cennetliklerin ana vasıflarından biridir.

Cemil Kılıç Ricalden Değildir

Modernist ilahiyatçılardan Cemil Kılıç Müslümanların kulak verip dinlerini öğrenecekleri ricalden değildir. Bir tweeti önüme düştü, şöyle diyordu ve  şikâyetinde de haklıydı:

İslam’a göre namaz kılmamanın cezası yok, diyorum. Namaz gönüllü kılınır, zorla kılınmaz diyorum. Yani İslam’da namaz yok mu, diye soruyor. Yahu namaz var ama CEZASI yok! Nasıl bir beynin var senin nasıl?!”

Doğru, İslam’ın omurgasını oluşturan Kur’ân’da ve onun açıklaması olan sahih Nebevî Sünnet’te  hırsızlığa, zinaya, zina iftirasına, insan yaralama ve öldürmeye ve meşru İslam düzenine  silahlı başkaldırıya cezalar var ama önemli olmakla birlikte namaz kılmamaya ve cemaat namazlarına katılmamaya fiilî ceza yoktur.

Namaz Kılmayanlar Müslümanları Temsil Edemez

Ne var ki  namaz kılmayana İslam toplumunda Tevbe 71 ve benzeri âyetlere dayanılarak siyasî ve idarî hayata katılamama cezası verilebilir. Çünkü özellikle değinilen âyete göre namaz Müslümanlara veli olmanın; onları siyaseten temsil ve hukuken  tasarrufta bulunmanın şartıdır.

Din Ku’ân ve onunla bağlantılı olan Sünnettir. Kur’an ve  Sünnet’e dayanmayan içtihatlar din değildir. Din olarak aktarılması da uygun değildir.

Yaygın Cehaletimiz

Yaygın bir cehaletimiz var. Bu cehalet yalnız halkımızda değil, İslam’ı bir hayat düzeni olarak algılayamadığımız ve de öğretemediğimiz için İlahiyat mezunlarımızın pek çoğunda bile var.

İslam’ın  örneğin iktisadî ve hukukî hayatı  yönlendirici esaslarına talip olmanın ne idüğü belirsiz kişiler ve kurumlarca anayasal suç haline getirildiği toplumumuzda ilahiyatçılarımız ve yazar çizerlerimizin çoğu bu yaklaşıma  itiraz edici hiçbir entelektüel tavır koy(a)mazlar. Ama nedense  onlar mesela silahlı başkaldırıya bulaşmaksızın dinden dönenlere  ve  zinaya ölüm cezası verilmesini savunurlar. Bunu da açıktan dile getiremezler ya. Geleneği kör bir taklitle köleliği ve mülkiyete dayalı nikâhsız odalık sistemini tecviz edenleri de pek  çoktur. Ama çoğu yüreksiz olan bu tipler Kurân hukukunda değil hırsızlık cezasını, kasıtla adam öldürenlere verilebilecek tazminat ve af seçenekli ölüm cezasını  bile müdafaa edemezler.

Namaz Kılmayanlara Ceza Yoktur

Evet Dinimizde namaz kılmamanın fiilî ve hukukî  cezası yoktur. Namaz kadar önemi olan cemaat namazına katılmamaya da ceza düzenlenmemiştir. Peygamberimiz, toplumsal  birlikteliği zaafa uğrattıkları için cemaat namazlarına katılmayanları cezalandırmayı düşünmüş ve bunu dile getirmiş ama bu düşüncesini gerçekleştirmemiştir. (Buharî Ezan 29,34)

Alenî Olarak İşlenmeyen Zinaya da Ceza Yoktur

Bizim  İslam’da olmayanları İslam’a yamamaya hakkımız  ve de görevimiz yoktur.

Yaklaşık üç sene kadar önce Habertürk’te Kübra Par’la bir program yaptık. Programda zinanın Allah’a ortak koşmak ve insan öldürmekten sonra gelen üçüncü derece Cehennemî büyük günah olduğunu beyan ettikten sonra zinaya  doğrudan ceza verilmediğini, zinanın en az dört şahidin tanık olacağı şekilde aleniyete dökülmesine ceza verildiğini açıkladım.

Milli  Gazete’nin ekonomist  sakallı  yazarı, bu inceliğin cahili olduğu için utanmadan  cehaletini kusarcasına aleyhime  bir yazı yazdı.

İmam Hatip kökenli yüksek mi yüksek bir mahkeme üyesi kardeşimiz de bana eşini, çocuklarını ve ana babasını bırakarak ölen  kişinin ana babasına Kur’ân hükmü olarak mîrastan altıda birer pay verildiğini bilmediğini beyan etmişti.  (Nisa 11)

Cehaletle bir yere gidilemez. Siyasî olarak iktidar olunsa ve amaç edinilse bile toplum İslam’a yönlendirilemez. Bunun acı da olsa örneklerine tanık oluyoruz, Allah sonumuzu hayreylesin.

Hulasa namaz en soylu ibadettir. Onu bilinçle kılanların Allah’ın dostu olduğunu Peygamberimiz açıklamışlardır.

Namaz Kılmayana Oy Vermem

İster muhtar ister milletvekili seçimlerinde olsun namaz kılmayanlara oy vermem.  Peygamberimizin ifadesiyle erdem ırmağında  her gün beş defa ruhî temizlik yapamadıkları için onları, saygı duyduğum  temizlik işçiliğine bile layık görmem. ( Buharî Mevakit 6) Ama namaz kılmamanın dünyevî  bir cezası olmadığını ama bazı görevlerden muaf kılınabileceklerini söylerim.

İyi de namaz kılmamaktan yani amaçsız yaşamaktan daha büyük bir ceza mı olur?

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.