islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Navalni protestoları nedeniyle gerilim yükselirken Rusya diplomatları sınır dışı etti

Navalni protestoları nedeniyle gerilim yükselirken Rusya diplomatları sınır dışı etti
Mirat Haber Ajansı

Rusya, geçtiğimiz ay Kremlin eleştirmeni Aleksey Navalni’nin hapse atılmasına karşı yasadışı protestolara katılmak ile suçlayarak İsveç, Almanya ve Polonya’dan diplomatların sınır dışı edildiğini duyurdu. Dışişleri bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Moskova’nın diplomatların eylemlerini kabul edilemez bulduğunu ve ülkelerden diplomatların, Kremlin ile Batı arasındaki gerilim artarken gelecekte uluslararası hukuk normlarına sıkı sıkıya uymalarını beklediğini açıkladı. Bakanlık, yasadışı protestolara katılan belirsiz sayıda diplomatik elemanın istenmeyen kişi (persona non grata) olarak ilan edildiğini ve yakın gelecekte Rusya’dan ayrılma emri verildiğini açıkladı. Karar, Avrupa Birliği’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell’in Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da görüşmesinden saatler sonra geldi.

Rusya’nın batıya eyvallahı yok

Bir sözcü, Borrell’in eylemi şiddetle kınadığını, İsveç’in ise tamamen asılsız olduğunu söyledi. Navalny’nin hapse atılması, ülke çapında kitlesel gösterilere ve AB ve bazı Batı ülkelerinin kınamalarına yol açtı. Bazıları Avrupa genelinde Rusya’ya yaptırım çağrısında bulunuyor. Moskova şu ana kadar Batı’yı histeri ve çifte standartla suçlayarak dış eleştiriyi dış müdahale olarak geri çevirdi. AB’nin dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi Borrell dün yaptığı açıklamada, bloğun Rusya ile bağlarının Navalny’nin bu hafta başlarında cezalandırılmasının ardından yeni bir noktaya düştüğünü belirtti.

Putin’in rakibi Navalni’nin davasına Batı’dan destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önde gelen rakibi Navalni, siyasi gerekçeli olduğunu söylediği 2014 zimmete para geçirme davasıyla bağlantılı olarak askıya alınan cezanın şartlı tahliye edildiği iddiasıyla yaklaşık üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. İlk olarak 17 Ocak’ta Almanya’nın başkenti Berlin’den Rusya’ya döndükten sonra tutuklandı ve burada Kremlin’i suçladığı iddia edilen sinir gazı zehirlenmesinden 5 ay sonra iyileşti. Kremlin, Ağustos 2020 olayına karıştığını reddediyor ve Navalny’nin zehirlendiğine dair hiçbir kanıt görmediğini belirtiyor. 44 yaşındaki sanık dün sabah dava açmak için tekrar mahkemeye çıktı.

Navalni, Putin’in 2024’ten sonra Kremlin’de iki dönem daha yarışmasına izin veren reformları destekleyen bir tanıtım videosunda yer alan 2. Dünya Savaşı gazisine iftira attı. Navalni videodaki insanları vicdanı olmayan hainler ve yozlaşmış uşaklar olarak tanımladı. Siyasetçi dün yeni duruşmayı Kremlin’in kendisini aşağılamayı amaçlayan iğrenç bir reklam davası, olarak eleştirdi. Suçlu bulunursa, Navalny para cezası veya kamu hizmeti ile karşı karşıya kalır. Duruşma, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden’in Rusya’nın Navalny davasını ele almasıyla ilgili sert açıklamalar yapmasının ardından geldi. Kremlin dün Biden’ın yorumlarına karşı çıktı ve onları “saldırgan ve yapıcı olmayan söylem” olarak eleştirdi. Kremlin ayrıca, Rusya genelinde kasaba ve şehirlerde on binlerce kişinin sokaklara döküldüğü Navalni’nin tutuklanmasıyla ilgili son protestoların polis tarafından yasadışı olduğu için dağıtıldığını ifade etti. Medyaya göre gösterilere katılanlardan 10.000’den fazla kişi tutuklandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.