islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4752
EURO
34,8856
ALTIN
2.433,53
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

NEW YORK TİMES: HAMAS VE İSRAİL, MAHKUM TAKASINA ÇOK YAKIN

NEW YORK TİMES: HAMAS VE İSRAİL, MAHKUM TAKASINA ÇOK YAKIN
1 Şubat 2024 09:00
A+
A-

Amerikan New York Times gazetesi Cumartesi akşamı Amerikalı yetkililerin yaptığı açıklamalar kapsamında, müzakerecilerin İslami Direniş tarafından tutulan yüzden fazla mahkumun serbest bırakılması karşılığında, İsrail‘in, Gazze Şeridi’ndeki savaşı iki ay süreyle askıya alması yönünde bir anlaşmaya varmaya yakın olduklarını aktardı. Bu da Hamas, önümüzdeki iki hafta içinde sonuçlanması beklenen bir anlaşma.

Yetkililer gazeteye, müzakerecilerin Hamas ve İsrailin son on gün içinde sunulan önerilerini içeren bir anlaşma taslağı hazırladıklarını ve Pazar günü Paris’te Merkezi İstihbarat Teşkilatı(CIA) Direktörü, William Burns, Katar, Mısır ve İsrail’den yetkililer arasında görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Sani’nin, ABD, Mısır ve İsrail’in katılımıyla yapılacak görüşmelere katılmak için Fransa’nın başkenti Paris’e gitmesi planlanıyor.

Katarlı yetkilinin daha sonra yeni bir mahkum değişim anlaşması yapılması ve Gazze’de ateşkes ilan edilmesi konularını görüşmek üzere gezisinin bir parçası olarak Washington’a gitmesi bekleniyor. Amerikan gazetesi Al-Monitor’un haberine göre Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı, ABD yönetiminin üst düzey üyeleri ve üst düzey yasa koyucularıyla bir araya gelecek.

ABD Başkanı Joe Biden, kalan farklılıkları daraltmak amacıyla Cuma günü Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Paris görüşmelerinde yeterli ilerleme kaydedilirse Biden, anlaşmanın sonuçlandırılmasına yardımcı olması için Washington’a yeni dönen Orta Doğu koordinatörü Brett McGurk’u bölgeye gönderebilir.

Başbakan Binyamin Netanyahu dün Cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçen Kasım ayında sınırlı bir anlaşma kapsamında serbest bırakılmayan tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak konusundaki kararlılığını doğruladı. “Bugün itibarıyla 110 rehinemizi iade ettik ve hepsini iade etmeye kararlıyız… Biz bununla uğraşıyoruz ve bunu 24 saat boyunca yapıyoruz.”

Bunun yanında İsrail’e ait Kanal 12 daha önce Hamas’ın yeni bir esir değişimi anlaşması için şartlarının şunlar olduğunu bildirmişti: Her İsrailli tutukluya 100 Filistinli tutuklu, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, serbest bırakılmadan 10-14 gün önce ateşkes. Herhangi bir İsrailli mahkum ve anlaşmanın her aşaması arasında iki aylık bir ateşkes.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Haber Çevirisi: Songül Baylu 

https://www.aljazeera.net/news/2024/1/28/%D8%AD%D9%85%D8%A7%D8%B3-%D9%88%D8%A5%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%8A%D9%84-%D8%AA%D9%82%D8%AA%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%86-%D8%B5%D9%81%D9%82%D8%A9-%D9%84%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D8%AF%D9%84

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.