islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Otistik Öğrenciler ve İslam’ın Engellilere Bakışı

Otistik Öğrenciler ve İslam’ın Engellilere Bakışı

Yer:  Aksaray, Mehmetçik ilkokulu.

Konu:  Otizm’li çocukların ve ailelerinin, diğer öğrenci velileri tarafından huyalanması. Otizmli çocukların, okulda tehlikeli olduğu, diğer çocuklara zarar verdiği veya vereceği iddiası ile küçük çaplı bir gösteri. Ama olayın mağdurları olan otizmli çocuklar ve aileleri için büyük, bir o kadar da acı veren bir durum.

Aslında millet olarak düştüğümüz derin dehlizleri gösteren acı bir film…

Bunlar bir iddia olmakla birlikte, bu iddiaları destekleyen görüntülerin olması olayın rengini göstermede bizler için yeterli olsa gerek…

Bu olayı, okul müdürünün de desteklediği söylentiler arasında. Zira Otizm’li çocukların, okul içinde ki bölümünü ayıran kapının üzerinde ki “Özel eğitim bölümü, otistik öğrenci sınıfları” yazısı da silinmiş.

Bu arada bir de muhtar var olayın içinde. Senin ne işin var orada sayın muhtar? Çık aradan! Ortalık zaten karışmış…

Otizm’li çocukları ve ailelerini protesto eden öğrenci velilerine gelince…  

Onlarda kendilerini “O çocuklar için bu okulda materyal yok. Özel öğretmenleri de olmadığından, başka bir okulda öğretim görmeleri daha verimli olur” diye savunuyorlar. Eğer farkındaysanız, hüküm çoktaaan verilmiş. Bu öğrenci velileri kendilerini savcı ve hâkim yerine koymuşlar, kendi vicdanlarını da rahatlama çabasıyla hükümlerini vermişler.

Yazık!…

Milli Eğitim Bakanlığı, konu hakkında soruşturma başlatmış durumda. İnşallah hepimizi üzen bu olay hakkında gerçekler ortaya çıkacaktır. Ama vicdanlar, bu acı olay karşısında ne kadar rahatlar, kocaman bir soru işareti?

Zira vicdanlar yaralanmış durumda. Hemde çok büyük bir yara bu… Her konuda olduğu gibi bu konuda da egolarımız ön plana çıkmış… Empati kuramadığımız artık hayatımızın maalesef acı gerçekleri arasında.

Empati kuralım beyler ve hanımefendiler! Her insanın, engelli adayı olduğunu unutmayalım. Neresinden bakarsak bakalım, böyle bir olayın yaşanması, millet olarak  bizlere yakışmadı.

Sosyal açıdan, dini açıdan… Hülasa her açıdan yakışmadı…

Peygamberimiz (sav)’in “Allah sizlerin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar” hadisi şerifini unuttuk da “Bedene değil kalbe bakmak” erdemimizi kaybettik galiba…

İSLAM’IN ENGELLİLERE BAKIŞI

İslam, hayatın tam merkezine hitap eden bir dindir. Sosyal nizam açısından da İslam, toplumda engellilere bakış açısı noktasında kıymetli prensipler ortaya koymuştur. Bunu Peygamberimiz (sav)’in engelli sahabelerine davranışlarında görmek mümkündür. Birkaç örnek vererek konumuzu netleştirmeye çalışalım.

Görme özürlü olan Abdullah ibni Mektum, peygamberimize gelerek  “Ya Rasulallah! Benim evim mescide çok uzak, vakit namazlarına gelmekte zorlanıyorum.” deyince; efendiler efendisi bu a’mâ sahabe efendimize, günde beş vakit refakat etmesi için başka bir sahabeyi görevlendirmişti. Peygamberimiz (sav) bu hareketiyle, engelli insanların topluma kazandırılması ve sosyal hayata entegreolması noktasında, biz ümmetine en güzel şekilde örnek olmuştur.

Engelliler hakkında başka bir misal daha verelim. Medine’de Zahir isminde engelli bir sahabi, çölden toplamış olduğu bazı bitkileri Medine pazarında satar, geçimini sağlamaya çalışırdı. Böyle bir ticareti Zahir’e, bizzat peygamberimiz (sav) önermişti. Bir gün Medine pazarında peygamberimiz(sav), Zahir’e bir şaka yaptı. Peygamberimiz Zahir’in arkasından yaklaşıp gözlerini kapattı ve gülerek:

“Satılık bir kölem var! Kim alır?” deyince,

 Zahir:

“Ey Allah’ın elçisi, sakat bir köleyi kim alır? Cevabını verdi.

Bu sözler üzerine Peygamberimiz (sav) ise “Ya Zahir! Sen Allah katında (engelin sebebiyle) değersiz değilsin. Tam tersi çok değerlisin!” buyurdular. İşte bu örnekler bize, engelli olan insanlarımızın toplum içinde çok kıymetli ve Allah’ın bizlere birer emaneti olduğunu göstermektedir.

Bizler hangi sebeple olursa olsun, Aksaray’da cereyan eden bu elem verici olay hakkında son cümle olarak şunları ifade edelim. “Engelli İnsanlar, Allah’ın (cc) topluma emanetleridir. Birgün gelip, bu manada yüce Rabbimizin bizi de yaşadığımız topluma emanet etmeyeceğinden kimse emin değildir!”

Peygamberimiz (sav)’in doğumunu kutladığımız bu hafta da, İki cihan güneşi (sav)’in engelli insanlara bakış açısını ve davranışını gösteren bir hadisi Şerifi daha paylaşayım siz değerli okuyucularımızla…

“Âmâya veya yol sorana yol göstermen, sadakadır. Güçsüz birine yardım etmen, sadakadır. Konuşmakta güçlük çekenin meramını ifade edivermen sadakadır.”  (İbn Hanbel, V, 152, 169.)

Yazımız vesilesiyle, bütün okurlarımızın ve İslam âleminin Mevlid-i Nebi haftasını kutluyorum. Tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olması duasıyla, selam, saygı ve muhabbetlerimle…            

Şaban DOĞAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.