islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5379
EURO
34,9850
ALTIN
2.429,46
BIST
9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Pakistan, sınır çatışmasında öldürülen askerleri için Afganistan’a harekât çağrısında bulundu

Pakistan, sınır çatışmasında öldürülen askerleri için Afganistan’a harekât çağrısında bulundu
Mirat Haber Ajansı

Pakistan hükümeti yaptığı açıklamada, Afgan hükümetini ülkede sığınak bulan silahlı gruplara karşı harekete geçmeye çağırdı. Açıklamadan bir gün önce, İki ülkenin kuzeybatı sınırında gerçekleşen saldırıda bir Pakistan askeri  öldürülmüştü. Pakistan dışişleri bakanlığı sözcüsü Zahid Hafeez Chaudhri, askerin Pakistan’ın kuzeybatısında bulunan Mohmand bölgesindeki askeri karakolu hedef alan saldırıda, sınıra açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtti. Chaudhri, Pakistan ve Afgan topraklarının teröristler tarafından Pakistan’a karşı faaliyetler için kullanılmasını şiddetle kınadığını söyledi.  Afganistan hükümetini, Afganistan’da sığınaklar bulan ve Pakistan güvenlik güçlerini hedef alan terörist ve terörist gruplara karşı derhal harekete geçmeye çağırdığını ifade etti. Olayla ilgili yapılan askeri açıklamada, Pakistan askeri güçlerinin ateşe yanıt verdiğini, ancak saldırganlara verilen zayiatın teyit edilmediğini söyledi.

Pakistan’dan yapılan çağrı, Afgan hükümeti Taliban ile barış görüşmelerine Doha’da (Katar’ın başkenti) devam ederken yapıldı. Doha’daki görüşmeler, Kasım ayından bu yana Afganistan’da düzenlenen saldırılar, en az beş gazeteci ve başkent Kabil vali yardımcısının öldürüldüğü şiddet olayları sürerken bile kesintiye uğramadı. Taliban saldırıların sorumluluğunu reddederken, hükümet müzakereler devam ettiği sırada silahlı grubun kötü niyetle hareket ettiğini söylüyor. Doha’nın gündeminde Afganistan için savaş sonrası bir planın hazırlanması ve ülke çapında ateşkes tesis etme girişimi yer alacak. Eylül ayında başlayan müzakerelerin ilk turu geçen ay, tarafların ilerleme için usul kurallarını kabul etmesiyle sona erdi. Görüşmeler, her iki tarafla uyumlu olanlar da dahil olmak üzere aşiret liderlerine sadık on binlerce Taliban savaşçısı ve milislerinin silahsızlandırılmasını da kapsayacak. Ayrıca, savaş sonrasında Afganistan’daki azınlıkların ve kadınların hakları da gündemde. Pakistan çarşamba günü yaptığı açıklamada, İslamabad’ın ABD ve diğer bölgesel güçlerle birlikte yardım ettiği Doha’da barış görüşmelerinin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı. Pakistanlı yetkililer, Mohmand bölgesindeki Pakistan askeri karakoluna çarşamba günü düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Ancak bu tür saldırılar daha önce, silahlı bir grup olan TTP kısaltmasıyla bilinen Pakistan Talibanı tarafından gerçekleştirilmişti. Afganistan’da bilinen Taliban destekçileri 2007’den beri Pakistan’ın güvenlik güçleriyle savaşıyorlar. Pakistan ordusunun 2014’teki operasyonları TTP’yi, kuzeybatı Pakistan’daki eski kalelerinden doğu Afganistan tarafına kaydırdı.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.