islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Pakistan Taliban’dan Afgan barış sürecine devam etmesini istiyor

Pakistan, silahlı grubun artık tüm yabancı güçler ayrılıncaya kadar Afganistan ile ilgili zirvelerden uzak duracağını söylemesinin ardından Taliban’ı Afgan barış sürecine dahil olmaya çağırdı.

Pakistan Taliban’dan Afgan barış sürecine devam etmesini istiyor

Pakistan, silahlı grubun artık tüm yabancı güçler ayrılıncaya kadar Afganistan ile ilgili zirvelerden uzak duracağını söylemesinin ardından Taliban’ı Afgan barış sürecine dahil olmaya çağırdı.

Mirat Haber Ajansı

Pakistan, silahlı grubun artık tüm yabancı güçler ayrılıncaya kadar Afganistan ile ilgili zirvelerden uzak duracağını söylemesinin ardından Taliban’ı Afgan barış sürecine dahil olmaya çağırdı. Karar, ABD’nin geçen hafta tüm askerlerini bu yıl 11 Eylül’e kadar, önceki yönetim tarafından belirlenen 1 Mayıs tarihinden sonra geri çekeceğini söylemesinin ardından alındı. Pakistan Dışişleri Bakanı Shah Mahmood Qureshi, kendi kararlarını alıyorlar, ancak onları angaje kalmanın ulusal çıkarlarına olduğuna ikna etmek için elimizden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Reddetme barış sürecini kargaşaya sürükledi. Bu arada Türkiye’de Cumartesi günü yapılması planlanan buluşma da bayram sonuna ertelendi. Diplomatlar, bunun Taliban ve Afgan hükümeti arasında siyasi bir çözüme doğru yeni bir ivme yaratacağını ummuşlardı.

Taliban, Afganistan’ı 1996’dan 2001’e kadar ABD önderliğindeki güçler tarafından devredildiği zaman yönetti, ancak yine günümüzde geniş alanları kontrol ediyorlar. Qureshi, geri çekilme gecikmelerinin lojistik nedeniyle her zaman bir olasılık olduğunu, ancak Taliban’ın yabancı birliklerin çekilme hedefinde büyük ölçüde başarılı olduğunu ve bu nedenle yeni 11 Eylül tarihine kadar esneklik göstermesi gerektiğini belirti. İddiaya göre Pakistan, masaya geri dönmesi için gruba baskı yapıyordu. Qureshi, Taliban’ın dahil olmaktan fayda sağlayacağına inandığını, ancak grupla hiçbir bağlantısının olmadığını belirtti.

1 Mayıs’ın ilk çekilme anlaşmasıyla sonuçlanan Doha’daki ABD-Taliban müzakerelerini kolaylaştıran Pakistan, Taliban üzerinde önemli bir etkiye sahip. ABD’li ve Afgan yetkililere göre, grubun Pakistan’da ana askeri istihbarat servisi kendilerine destek veren sığınakları var. Pakistan iddiayı reddediyor. Qureshi, barış sürecinin çıkmaza girip Afganistan’ı iç savaşa sürüklemesi ve Afganların göçüne yol açması durumunda şiddetin artacağından korktuğunu belirtti. 3 milyona yakın Afgan mülteci ve ekonomik göçmene ev sahipliği yapan Pakistan, Afganistan ile olan tartışmalı 2.500 km sınırı boyunca bir çitin yüzde 90’ını şimdiden inşa etti ve yasadışı faaliyetlere karşı koymak için Eylül ayında tamamlayacağını umuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.