islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Sahra Ötesi Afrika Müslümanlarında İlk Korona Vakaları

Sahra Ötesi Afrika Müslümanlarında İlk Korona Vakaları
6 Nisan 2020 14:08
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Dünyada yer alan ellinin üzerindeki Müslüman çoğunluğa sahip ülkenin büyük bölümü Afrika’da ve özellikle de Büyük Sahra’nın ötesinde yer alan Afrika ülkelerinde yer almakta. Bu ülkelerde ortalama yaş çok düşük, nüfus artışı çok hızlı ve yüzyıllarca yapılan sömürünün sonucunda çok fakirleşmiş durumda. Bu nedenle sağlık sistemleri üst düzeyde olmadığından Korona krizine hazır da değiller.

Bununla birlikte bir avantaj,  bu ülkelerin arazilerinin geniş nüfus yoğunluklarını kısmen daha az olması. Diğer yandan güneş ışınlarının yoğunluğu sonucu açık alanlarda virüslerin yayılmasının zorlaşması. Ülkelerde aşiretler ve büyük ailelerin olması, yaşlılara saygı ve bakımın olması, AİDS’in de yayılmasını engelleyen ahlaki değerlerin ve serbest temasın diğer Afrikalılara göre daha fazla olması gibi nedenlerle bazı avantajlar da bulunmakta.

Yine de en tehlikeli bölgeler hızla gelişen ve sağlık sistemi zayıf olan Lagos gibi megakentler, metropoller, büyük şehirler ve başkentler. Buralarda bir salgını önünün alınması zor görünmekte.

Sahra Ötesi Batı Afrika’daki Müslüman ülkelerde dün itibariyle 302 vaka Burkina Faso’da, 219 Senegal’de, 218 Fildişi Sahili’de, 210 Nijerya’da, 205 Gana’da, 120 Nijer’de, 73 Gine’de, 41 Mali’de, 16 Ekvator Ginesi’nde, 15 Gine-Bissau’da, 6 Moritanya’da, 4 Gambiya’da, 2 de Sierra Leone’de görülmekte. Sahra Ötesi Doğu Afrika’daki Müslüman ülkelerdeyse durum farklı değil. 50 Cibuti’de, 48 Uganda’da, 22 Eritre’de, 10 Sudan’da, 9 Çad’da, 7 vaka da Somali’de bildirilmiş durumda.

Ancak geçtiğimiz hafta bu ülkelerin bazılarında hiç vaka olmadığı düşünülürse, olabilcek pek çok vakanın da bildirilmediği ya da testlerin yapılamadığı akla getirilirse tehlikenin Afrika Müslümanları için de geçerli olduğu endişesi korunmakta.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.