islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sanaa gözaltı merkezi yangınına uluslararası soruşturması çağrısı

Sanaa gözaltı merkezi yangınına uluslararası soruşturması çağrısı

Yemen Sanaa kentinde gözaltı merkezinde geçen hafta sonu meydana gelen yangında 44 işçinin ölümü üzerine Othman Gilto soruşturma başlatılamsını istedi.

Mirat Haber Ajansı

Yemen’in başkentindeki Etiyopya toplumunun bir lideri, çoğu Etiyopyalı göçmen olmak üzere en az 44 kişinin ölümüne neden olan bir yangına ilişkin uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Yangın, tutuldukları bir gözaltı merkezinde geçen hafta çıktı. Othman Gilto, Sanaa’da düzenlediği basın toplantısında, başkenti kontrol eden Husi isyancılarının ve Yemen’de yardım kuruluşları bulunan Birleşmiş Milletler’in ihmalini suçladı. Yangında 200’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Pazar günü alevler patladığında, çoğu Etiyopya’dan olmak üzere, 350’si bir depoda olmak üzere yaklaşık 900 göçmen tesiste tutuluyordu. IOM (Uluslararası Göç Örgütü), bu tesisin kapasitesinin üç katı olduğunu belirtti. Ölülerin en az 43’ü, sıkı güvenlik altında, Sanaa mezarlığına gömüldü ve ölü sayısının artabileceğinden korkuluyor.

Sanaa’daki Sudan cemaatinin başı Abdallah al-Leithi, ölülerin çoğunun kimlik belgelerinden yoksun olduğunu ve kimliklerinin tespit edilemediğini söyleyerek, çoğunun yangından önce belgelere gerçek isimlerini vermediğini de sözlerine ekledi. Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon tarafından desteklenen, ülkenin uluslararası alanda tanınan hükümeti ile uzun süreli bir savaşa hapsolmuş olan Husiler’den bir yorum gelmedi. Hayatta kalanlar ve yerel hak savunucuları, yangının, güvenlik görevlilerinin tesisteki iddia edilen taciz ve kötü muameleye karşı protestoyu sona erdirmeye çalışırken kalabalık depoya biber gazı sıkmasıyla patladığını ifade ediyorlar. Husiler yangının nedenini açıklamadı. Soruşturma açıldığını ancak herhangi bir sonuç açıklanmadığını söylemişlerdi. Husiler ayrıca BM göçmenlik dairesinin hastanelerde yaralı göçmenlere ulaşmasını engelledi. Yemen’in altı yıllık savaşı, insanların ülkeye girmesini engellemedi. Temizlikçi ve inşaat işçisi olarak iş bulmak için komşu Suudi Arabistan’a gitmeye çalışırken Yemen’i uyarmaya gelecek kadar umutsuz birçok kişi var. 2019’da yaklaşık 138.000 kişi Afrika Boynuzu’ndan Yemen’e zorlu bir yolculuğa çıktı, ancak bu rakam geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle 37.000’e düştü. IOM’ye göre Ocak ayında Cibuti’den 2.500’den fazla göçmen Yemen’e ulaştı. Teşkilat, ülkeye Gönüllü İnsani Dönüş programını yeniden başlatmak için Etiyopya hükümetiyle birlikte çalıştığını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.