islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sebzelerin ve Meyvelerin Şekilleri ve Renkleri Üzerinde Düşündük mü?

Sebzelerin ve Meyvelerin Şekilleri ve Renkleri Üzerinde Düşündük mü?

Oysaki bu alanda da düşünmek farz görevimizdir

Mustafa Yazgan ağabeyimizin Zeytin Dalı’ndan Zeytin Dağı’na başlıklı yayınladığımız makalesinin giriş kısmı bana tefekkür/düşünce yoksunu olduğumuz hakikatini bir daha kanıtladı.

Rabbimiz yiyeceklerimiz ve içeceklerimiz dahil  bütün yeryüzü varlıklarını pek merhametli olduğu biz insanlar için yarattı. (el-Bakara 29) Bu maddelerin içerikleri gibi şekilleri de mucizevî. Bu şekiller duyarlı gönülleri vecde/iç huzuru ve coşkusuna erdirdiği gibi tıp adamlarına, eczacılara göz kıpmakta, tasarımcılara da ilham kaynağı olmaktadır.

Ben uzun sayılacak ömrümde her gün gördüğümüz ve yediğimiz sebzelerin ve meyvelerin şekilleri ve renkleri üzerinde durup düşünerek Rabbimi gereğince yüceltemedim. Rabbim beni bağışlasın. Sizlerin çoğunuzun da benim konumumda olduğunuzu sanırım. Ön ce yazıyı okuyalım:

“Evren’in sırlı bir varlığı olan “İNSAN”ı yaratan Allah, doğada insanın farklı biyolojik organlarına benzeyen sebze ve meyveleri, şifaları ile birlikte kullarının faydalarına lûtfetmiştir. Mesela:

Domates, bir kalp (yürek) şeklindedir. Ortadan kesiniz. Kalb’in sağ-sol odacıkları gibi bölümleri göreceksiniz. Kan görünümlü bu mübârek sebze, kalbin ve kanımızın en sâdık dostudur.

Ceviz’i kırıyoruz. İçinden sağ ve sol lobları bölünmüş mini bir beyin çıkıyor. Özellikle Omega3 zenginliği ile beyin fonksiyonlarına çok faydalı bir nimet, parmaklarımız arasındadır.

Kuru fasulye tânesine dikkat ettiniz mi? insandaki böbreklerin küçük bir örneğini şekillendirmiş.

Havuç’u yuvarlak dilimler hâlinde kesince bu kesitlerden her biri insan gözünü andırmıyor mu? Kivi de aynı…

Kereviz sapları, bacak ve kollardaki uzun kemikler gibidirler. Kemiklerin güçlenmesi için şifadır.

Bilim adamları, Patates yumrularının pankreas’a benzediğini ve çok sağlıklı bir besin olduğunu söylüyorlar.

Patlıcan, avakado ve armut kesitleri, rahimlerin görünümündedirler. Kanser’e karşı, hormonal sağlık içerirler.

Greyfurt, Portakal, Mandalina hanımefendilerin göğüs yapılarını simgeliyor. Koruyucu özellikleri var.

Soğan, mantar, üzüm salkımları, taneli meyveler de bu anlatım içinde…”

Ever diğer bütün yeryüzü varlıkları gibi sebzeler ve meyveler üzerinde gereğince düşünüp zikir yapamadım ve yapamadık. Oysa aşağıda sunacağımız emir kipiyle başlayan âyetler ışığında tefekkür etmemiz/düşünmemiz farz görevimiz değil mi?

Doğrusu insan, Allah’ın, kendisine emrettiklerini yerine getirmedi. İnsan yediklerine bir baksın.Biz bol bol yağmur yağdırdık. Sonra toprağı özel şekilde yardık. Böylece ondan ekinler, üzümler, sebzeler, zeytinler, hurmalar, bol ağaçlı bahçeler, meyveler, otlaklar bitirdik. Bütün bunlar sizin ve hayvanlarınızın yararlanması içindir.” (Abese 23-32)

Botanik bilimine de katkı veremedik. Veremeyiz elbet. Farz görevlerimizi yapmıyoruz ki…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi