islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4391
EURO
34,7934
ALTIN
2.433,17
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Seçim Ayında İsrail’e Rekor İhracat

Seçim Ayında İsrail’e Rekor İhracat
5 Nisan 2024 12:00
A+
A-

 İsrail’e Rekor İhracat

Seçim Ayında İsrail Rekoru: Türkiye’nin 437 Milyon Dolarlık İhracatı!

Ticarette Savaş Dönemi

31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesi Türkiye’nin İsrail ile ticaretinde ilginç bir dönem yaşandı. Ticaret Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, seçim ayı olan martta 437 milyon dolarla son 6 aydır devam eden savaş döneminin zirvesini yaşadı. Bu, ülkeler arasındaki ticaretin siyasi ve sosyal dinamiklerle nasıl şekillendiğine dair önemli bir gösterge oldu.

İhracatın Seçim Etkisi

Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerin etkisiyle Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracatta önemli bir artış yaşandı. Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,2 düşüş yaşamış olsa da bu rakam hala dikkate değer bir seviyede. İhracatın seçim döneminde bu kadar yüksek olması, ticaretin siyasi atmosferden nasıl etkilendiğini gözler önüne seriyor.

Ticaret Hacmindeki Artış

Ekim 2023-Mart 2024 döneminde Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 2 milyar 305 milyon dolara ulaştı. Savaş koşullarına rağmen, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi istikrarını korudu ve yüksek seviyelerde seyretti. İki ülke arasındaki ticaret, özellikle çelik, çimento ve petrol gibi stratejik ürünler üzerinden gerçekleşiyor ve bu ticaretin önemi her geçen gün artıyor.

Gazze’deki İnsani Kriz

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık olarak Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracatın zirve yapması, uluslararası arenada tartışmalara neden oldu. Gazze’deki insani krizin derinleştiği bir dönemde, Türkiye’nin bu ticareti sürdürmesi, eleştirilere maruz kaldı. Gazze’deki ölü ve yaralı sayısının artmasıyla birlikte, Türkiye’nin İsrail ile ticaretinin insan hakları ve adalet perspektifinden de tartışılması kaçınılmaz hale geldi.

İnsani Felaket ve Ticaret İlişkisi

İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı abluka ve saldırılar, insani bir felakete yol açtı. Türkiye’nin İsrail ile yürüttüğü ticaretin bu felaketin büyümesine nasıl etki ettiği, uluslararası toplum ve insan hakları örgütleri tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Ticaretin insan hakları, adalet ve insani yardım ilkeleriyle nasıl bağdaştırılacağı, önümüzdeki dönemde daha fazla tartışma konusu olacak.

HABER YORUM

Şu haberi okuduktan sonra kendime sormadan geçemiyorum:

“Biz, iki yüzlü münafık bir millet mi olduk acaba?”

Bir taraftan en üst perdeden İsrail’i eleştirirken, diğer taraftan bu ülke ile ticaretimizi devam ettirebiliyoruz…

Sizce bu normal mi sevgili okuyucum? Yoksa bu, normal de ben mi anormal düşünüyorum…

Tabii ki de anormal düşünmüyorum. Anormal olan olayın kendisi… Anormal olan İsrail ile ticaretimizin kesilmemesi ya da kısıtlanmadan devam etmesi…

Hem de Gazze’de masum ve mazlum çocuklar öldürülürken…

Hem de Gazze’de kadınlar öldürülürken…

Ve şimdi, Gazze halkı açlıktan hayatını kaybederken, İsrail ile olan ticaretimiz devam ediyor…. Öyle mi?…

Lütfen cevabınızı, kıvırmadan ve laf kalabalığı yapmadan veriniz… Cevabınız “Evet” ise biz de tespitimizi tekrar edelim:

Demek ki biz ” İki yüzlü münafık bir millet olduk”

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM