islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

SEZEN AKSU

SEZEN AKSU
19 Ocak 2022 13:31
A+
A-

Aslında ciddiye almayacaktım ama gençlerimizi çok etkileyen pop müzik alanında, kendini topluma mal olmuş bir sanatçı zanneden bir şarkıcının, yaptığı şarkıda  Hz. Adem ve Havva annemiz hakkında hakaret cümlesi kullanması; her zamankinin aksine beni hiç üzmedi ve şaşırtmadı.

Çünkü bunu yapan kadın, cibilliyetinin gereğini yapmış…

O zaman biz de bugün pop müzük hakkında kısa bir değerlendirme yapmaya çalışalım. Thedor W. Adorno, pop müziği eleştirir ve bu müzik türünü, kapitalist endüstriyel standartlaşmanın bir sonucu olarak görür. O’na göre pop müzik, tüketilmek üzere yapılan bir müzik türüdür.

Adorno popüler müziği uzun uzun eleştirmiştir ama biz özetliyelim isterseniz. Bu müzik türü, adı üzerinde popüler kültürün etkisindedir ve  özellikle de gençlerimizi, kapitalist ve emperyalist düzenin dişlileri ve çarkları arasında öğütüp yok etmek, gençlerin nefislerini okşayarak yoldan çıkarmak ve günaha sevk etmek için yapılan ve tüketilen bir müzik türüdür.

Bana pop müziğin tanımını yap deseler; “ anlamsız sözler eşliğinde yapılan  müziğin ritminde “Şinenay yavrum şinenay…” türünden delice hoplayıp zıplamaktan ibaret saçmalıktır” tanımlamasını yapmaktan çekinmem. Zira, istisnalar hariç, insanları ve özellikle de gençlerimizi günaha sevk eden bir müzik türüdür pop müzik…

Hatta ve hatta “Öp beni, yalana beni, yut beni…” cinsinden öyle örnekler vardır ki, burada yazmaktan bile imtina ediyorum. Ama olayın anlaşılması ve gençlerimizin maruz kaldığı tehlikenin boyutunu açıklama babında da yazma gereği hissediyorum. Çünkü genç nesli en kolay etkilemenin ve saptırmanın yolu, onların şehvetlerini okşamadan geçmektedir. Hele bir de bu, müzik vasıtasıyla olursa, gençlerimizin karşı karşıya bulunduğu tehlikeler birkaç kat daha artmaktadır.

Evet, bir toplumun gelişmesinde ve ilerlemesinde, sanatın etkin bir argüman olduğu yadsınamaz gerçekler arasındadır. Ancak sanat diye yaptığınız ve ortaya koyduğunuz şeyin, toplumun milli ve manevi değerleri ile çatışmaması ters düşmemesi gerekir. Sanat adına ürettiğiniz şey, toplumun kültür yapısıyla çelişiyor ve zıtlık arz ediyorsa, sizin bu yaptığınız densizliği, özgürlük kılıfı altında kamufle etmeye çalışmanızda bir anlam ifade etmiyor.

Sosyal medya aracılığıyla öğrendiğimize göre, yapılan bu densizliği özgürlükler kılıfı altında savunmaya çalışan birçok siyasi ve sanatçı(!) tayfasına da şahit oluyoruz. “Sanatçı özgür olmalıymış, falan filan…” Yani bu cümlenin altında şu gerçek yatıyor:

“Siz kesinlikle bize karışamazsınız. Biz istediğimiz gibi davranır, istediğimiz gibi sizin manevi değerlerinizi istihza eder, istediğimiz gibi de bu meydanda at koştururuz.”

Eski sunucu Defne Samyeli’de gazetecilere verdiği demeçte, bu şarkıyı ve şarkıcıyı eleştirenlerin yobaz olduğu kehanetini ortaya atmış. Zaten tek bildikleri ezber de bu… Biraz sıkışınca, özgürlük kılıfıyla kendilerini kamufle ederken, diğer taraftan da bizlere yobaz ve gerici yaftasını yapıştırmak…

Oh, ne ala memeleket…

Hz. Adem ve Hz. Havva’ya cahil diyen bu şarkıyı savunup, eleştiri alınca da İslamı ve Müslümanları yobaz diyerek öcü yerine koyanlara, savundukları Sezan Aksu’nun bir parçasıyla cevap verelim:

Sen seni bil sen seni/ Sen sıkı tut çeneni/ eline diline hakim ol/ sonra öcüler yer seni.

Hülasa; İlk Peygamber Hz. Adem (as) ile annemiz Hz. Havva’ya cahil diyerek hakaret etmenin, sanat ile özgürlük ile uzaktan yakından alakası yoktur. Olsa olsa bu, densizlik ve terbiyesizliktir.Bu densizlere, konu sanat olunca, bendenizin yıllar önce yazdığı bir dörtlük ile cevap vermek isterim.

Üçbeş densiz diyor bana mürteci,

Bilmiyorlar ki aslında kendileri gerici

Kur’an, sünnet, kısaca İslam bir inci

Sizsiniz aslında devri bozan mürteci.

Gelin ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem’i (as) yüce rabbimizin kelamından öğrenelim:

“Meleklere: “Âdem’e secde edin!” dediğimizde İblîs dışındaki­ler derhal secdeye kapandı. İblîs ise direnerek bundan kaçındı, kibir­lendi ve kâfirlerden oldu.” (Bakara suresi 34)

O zaman, şimdi bizler de özgürlük alanımızı kullanalım ve  meleklerin dahi secde ettiği Hz. Adem’e (as) cahil diyen bu zevata, iblis ve iblis’in askerleri diyelim…

***

Çok az da olsa pop müzik alanında dişe dokunur şarkıların yapıldığı da bir gerçek. Örneğin, sözlerini Mete Özgencil’in yazdığı, seslendirmesini Candan Erçetin’in yaptığı, ve benim yolculuk esnasında radyoda çıktığında sesi sonuna kadar açarak  dinlediğim “Dünyada ölümden başkası yalan” şarkısı…

Ne diyor bu şarkıda?

Geri döndüren gördün mü geçmişi

Boşa soldurdun o nazlı gençliği

Bir avuç toprak için yor kendini

Dünyada ölümden başkası yalan.

 

Yalan, başkası  yalan

Dünyada ölümden başkası yalan

Yalan, başkası  yalan

Dünyada ölümden başkası yalan

 

Selam, saygı ve muhabbetlerimle…

* Thedor W. Adorno  *Sezen Aksu   *Candan Erçetin   * Mete Özgencil

ŞABAN DOĞAN

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.