islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Sinema Oyuncularının Sahte “Irkçılık Karşıtlığı”

Sinema Oyuncularının Sahte “Irkçılık Karşıtlığı”

Mirat Haber Ajansı

Hindistan’da insanların cildini daha hafif hale getirmek için tasarlanan ürünlerin tanıtımından para kazanan Bollywood sineması yıldızı oyuncuların küresel protestolara destek vermek amacıyla ırkçılık karşıtı sözleri “ikiyüzlülük” olarak nitelendirildi. Ayrıca bu Hintli oyuncular ABD’de George Floyd’un öldürülmesini protesto ederken başta Müslümanlar olmak üzere Hindistan’daki azınlıklarına yönelik saldırılara karşı bir şey demedikleri için de “korkaklık” yapmakla suçlandılar. Priyanka Chopra da dahil olmak üzere bir dizi en tanınmış Bollywood oyuncusu, beyaz bir polisin boğazını sekiz buçuk dakika sıkmasının ardından gözaltında ölen Floyd’un ölümünü protesto etmek için sosyal medyada paylaşımlar yaptılar. Kamuoyu onlara daha önce “beyaz ten sağlayan kremlerin” tanıtmasını hatırlattılar. Ayrıca siyahi biriyle ilişkisinden utandığı 2008 yılındaki bir Hint filminde rolüne işaret ettiler.

Hindistan’ın koyu tenli vatandaşlarına daha hafif ve “daha beyaz ten veren” bir yaşam sunan bir dizi ürün içeren milyarlarca dolarlık bir cilt aydınlatma endüstrisi var. Ürünler genellikle Bombay’daki Hollywood anlamına gelen Bollywood’un ünlü aktörleri tarafından tanıtılmakta. Hintliler eski İngiliz sömürgesi döneminde efendilerinin ırkçı zihniyetini içselleştirerek, ten rengi beyazlaştıkça çekiciliğin ve zekanın arttığına inandırıldılar.

Bu arada, Hindistan’da insan hakları yanlıları Bollywood aktörlerini sessizliklerinden dolayı eleştirerek Hintlilerin polis zulmü ve diğer şiddet biçimleriyle karşı karşıya kalmasını dile getirdiler. Diğerleri, Bollywood aktörlerinin neden geçen yıl sonunda hükümet tarafından kabul edilen “Müslüman karşıtı” Vatandaşlık Değişikliği Yasası (CAA) veya yasanın kabul edilmesinden sonra izlenen protestolar ve şiddet gibi tartışmalı konular üzerinde durmadığını sordu. CAA, komşu Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’dan gelen ve sadece Müslüman olmayan azınlıklar için Hint vatandaşlığına izin veriyor. Eleştirmenler yasanın Hindistan’ın laik anayasasını ihlal ettiğini söylüyor. Birçok sosyal medya kullanıcısı, Kerala eyaletinde hamile bir filin ölümü üzerine öfke ifade eden Bollywood oyuncularının arkasındaki “ikiyüzlülüğünden” de bahsetti. Aynı aktörler, CAA’ya karşı protesto gösterdikleri için hamile olmasına rağmen Nisan ayında tutuklanan insan hakları savunucusu Sefure Zargar’ın hapsedilmesine de sessiz kaldılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.