islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4428
EURO
34,7483
ALTIN
2.422,88
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

SONRA HEMEN PADİŞAH KOVULDU, BUGÜN 23 NİSAN

SONRA HEMEN PADİŞAH KOVULDU, BUGÜN 23 NİSAN

Biz ezberci bir eğitimden geçtik. Sınavlarda, kitapta yazanı harfiyen ezberleyen tam not aldı.  Anneler babalar, bırak söylediğine itiraz edeni, neden diye soran çocuklarını asi diye susturdular. Bizim dönemimizde ebeveyn çocuk istişaresi yoktu, iletişim nasihat ağırlıklıydı. Biz senin için en iyisini düşünüyoruz mesajı vardı her cümlede. Dönemin iyi çocukları da kendisi için neyin iyi olduğunu düşünmeyi bile bırakarak denileni yaptı.  O yüzden de bu gün sorgulamadan araştırmadan önündeki müfredatı harfiyen uygulayan, 30 sene önce kendisine ezberlettirilen şiiri ezberletmeye çalışan öğretmenlerle dolu okullarımız.

Bunu her sene 23 Nisan kutlamalarında bir kez daha üzülerek görüyorum. Çünkü ülkemizde nerdeyse milli marş gibi ezberlettirilen aynı 23 Nisan şarkısı zihniyeti, ideolojisi farklı bile olsa hemen her okulda söylenmeye devam ettiriliyor. Şimdi şarkının sözlerini yazacağım ve eminim her okuyan melodisiyle birlikte okuyacak.

Sanki her tarafta var bir düğün.

Çünkü en şerefli en mutlu gün.

Bugün yirmi üç Nisan,

Hep neşeyle doluyor insan

 

İşte, bugün bir meclis kuruldu,

SONRA HEMEN PADİŞAH KOVULDU.

Bugün yirmi üç Nisan,

Hep neşeyle doluyor insan

 

Bugün, Atatürk’ten bir armağan,

Yoksa, tutsak olurduk sen inan.

Bugün yirmi üç Nisan

Hep neşeyle doluyor insan.

Ben şarkıdaki “sonra hemen padişah kovuldu” bölümünü şaşkınlıkla fark ettiğimde çocuklarına şarkı öğretecek bir öğretmendim. Yıllarca bize bir melodiyle ecdadımıza saygısızlık, terbiyesizlik öğretilmiş ve söyletilmişti. Farkındalığımı paylaştığım değerlerine, geçmişine, ecdadına saygılı öğretmen arkadaşlarım, şarkının sözlerine dikkat etmeden çocuklara dinlettirdiklerini üzülerek söylediler.

Yani sözün özü şu ki…

Dikkat edelim, çocuklarımıza öğretilene, ezberlettirilene. Hatta kendimize, kendi dilimizde yer edene…

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.