islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5385
EURO
34,8782
ALTIN
2.431,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Sudan Beşir karşıtı ayaklanmanın 2. yıldönümünü yeni protestolarla kutladı

Sudan Beşir karşıtı ayaklanmanın 2. yıldönümünü yeni protestolarla kutladı
Mirat Haber Ajansı

Sudan’ın Egemen Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan, ülkenin eski Başkan Ömer El Beşir’in devrilmesine yol açan protestoların ikinci yıldönümünü kutlarken, Sudan devriminin kazanımlarını koruma sözü verdi. Al-Burhan Twitter’da yaptığı açıklamada, bu yıldönümünde silahlı kuvvetlerin ‘devrimin ve kazanımlarının garantörü ve koruyucusu olarak kalacağına’ dair sözünü yineledi. Beşir, otuz yıllık yönetimine karşı kitlesel protestoların ardından ordu tarafından iktidardan devrilmişti. Protestolar, Sudan’ın geçici hükümetinin askeri ve sivil üyeleri arasındaki artan gerilimin ortasına geldi. Gerginlikler, büyük ölçüde Sudan ordusunun, sivil idareli maliye bakanlığının kontrol edemediği ekonomik varlıklarına odaklandı. Cumartesi gününün “milyon kişilik yürüyüşü”, Sudanlı Profesyoneller Derneği ve El Beşir’e karşı protestoların öncülüğünü yapan ve onun yerini alan ordu generallerinin sivil yetkililerle gücü paylaşmasını talep eden Direniş Komiteleri tarafından düzenlendi. Güvenlik güçleri, protestolar öncesinde Hartum’daki hükümet ve askeri karargahlara giden ana yolları ve sokakları kapattı.

Cumartesi günü internette dolaşan görüntülerde, Hartum ve kardeş şehri Omdurman’da ve ülkenin diğer şehirlerinde yürüyen binlerce protestocu gösterildi. Protestocular başkentin bazı bölgelerinde lastikleri ateşe verdi. Protestocular, hızlı bir yasama organının oluşturulması çağrısında bulundular. Geçici bir parlamento oluşturması Ağustos 2019’da demokrasi yanlısı protestocular ile ülkenin güçlü ordusu arasında imzalanan güç paylaşımı anlaşmasının parçasıydı. Gösteriler ayrıca, Haziran 2019’da Hartum’daki askeri karargahın dışında bir protesto kampının şiddetli bir şekilde dağıtılmasına yönelik olduğunu, aynı zamanda hükümet öncülüğünde olayın soruşturması çağrılarını da yeniledi. Yetkililer ölü sayısını 17’si protesto alanı içinde olmak üzere 87 olarak belirledi. Soruşturmanın Şubat ayına kadar tamamlanması gerekiyordu, ancak soruşturmacılar koronavirüs salgını nedeniyle uzatma talebinde bulundular.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.