islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Surinam Seçimlerini Muhalefet Kazandı Görünüyor

Surinam Seçimlerini Muhalefet Kazandı Görünüyor
30 Mayıs 2020 13:41
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Güney Amerika’nın kuzey sahillerinde yer alan eski Hollanda sömürgesi olan ve Güney Amerika’nın en yüksek Müslüman oranına sahip Surinam’ın ana muhalefet partisi, bu hafta ortasında yapılan yüksek seçim kurulu açıklamasında, ülkenin genel seçimlerini kazanmaya yakın görülüyor ve zafer kazanmaya hazırlanıyor. Bu sonuç, sadece aylar önce siyasi muhaliflerin öldürülmesini emrettiği için hüküm giymiş olan Cumhurbaşkanı Desi Bouterse’nin uzun süreli iktidarını da sona erdirecek. Chan Santokhi’nin İlerici Reform Partisi (VHP), cumhurbaşkanı seçen 51 üyeli parlamentoda 20 sandalye kazanacak görünüyor. Bu sonuçlar, oyların yüzde 80’inden fazlası sayıldıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Bouterse’nin Ulusal Demokrat Partisi’nin (NDP) 16 sandalye kazanması muhtemel. Önceki parlamentodaki te başına iktidar olan 26 sandalyesine göre önemli bir gerileme olarak görünmekte. Seçimlere katılım yüzde 72 oldu. Muhalefet partileri daha önce NDP ile koalisyon kurmayacaklarını açıklamışlardı.

Surinam, etnik çeşitlilik gösteren bir milyonunn altında nüfuslu bir petrol ve altın ihracatçısı ülkedir. Güney Amerika’nın kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Surinam, tarihsel olarak Hollanda sömürge döneminde Güney Asya ve Endonezya’dan gelen kalabalık bir Müslüman nüfusa sahip. 2016 yılındaki son nüfus sayım verilerine göre Müslümanlar nüfusun beşte birinden fazlasını oluşturuyor ve bu Surinam’ı Amerika’daki Müslümanların en yüksek oranına sahip ülke yapıyor. Guyana ile birlikte Surinam Müslümanlar azınlık olmasına rağmen Amerika Kıtasında İslam İşbirliği Örgütü üyesi olan iki ülkeden biri. Örgüt 57 üye devletten oluşuyor ve Müslüman dünyası için ortak bir ses olarak hizmet etmeye çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.