islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

SUUDİ ARABİSTAN’DA ÇAĞDAŞ SANAT ESERLERİYLE HİCRETİ SERGİSİ

SUUDİ ARABİSTAN’DA ÇAĞDAŞ SANAT ESERLERİYLE HİCRETİ SERGİSİ
11 Ağustos 2022 09:34
A+
A-

“Ala Hattı’r Rasul(sav)(Peygamberimizin İzinde)” isimli Suudi sergisi, yerli ve küresel halka, İslam tarihinin en önemli olaylarından biri olan Hz. Muhammed sav.’in Mekke’den Medine’ye hicretini temsili fotoğrafçılık ve çağdaş sanat tekniklerini kullanarak anlatıyor.

Zahran’daki “İsra” Müzesi’nde sergilenen bu sanat eserleri, 1444 yıl önce Mekke’deki putperestlerin zulmünün yoğunlaşmasından sonra Hz. Muhammed(sav)’in çölde 8 gün boyunca yaptığı 400 kilometrelik yolculuğun izini sürüyor.

Sergi bu hafta halka açıldı. Ülke içindeki turuna çıkmadan önce Krallığın doğusundaki Zahran şehrinde petrol şirketi “ARAMCO” tarafından inşa edilen müzede 9 ay boyunca sergilenmeye devam edecek. Bu ise Asya ve Avrupa’daki olası noktalarla beraber yurtdışına çıkarılmasından evvel tamamlanacak.

Ayrıntılarıyla Göç Hikayesi

Göç yolunu 60 kez geçen Suudi araştırmacı Abdullah Hüseyin El-Kadi, “Çoğu Müslüman göç hikayesinin ana hatlarını biliyor, ancak yine de hicret hiçbir zaman bu kadar ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde sergilenmemişti. Çünkü sergide çeşitli türlerde teknikler ve araçlar bulunmaktadır. Yüzyıllar öncesine dayanan antika koleksiyonlarından, dronlar tarafından çekilen son dönem görüntülerine kadar. .

“Peygamberin İzinde” sergisi, Muhacirler ve Ensar arasındaki güçlü bağları somutlaştırıyor.

Gayrimüslim halka gelince ise, yargıç serginin göçmenlerin hikayesini ve onun “şimdiki zamanla ilişkilendirilebilecek bir konu olan göçmenlere hoşgörü mesajlarını” ve hicretin mahiyetini öğrenmeleri için bir fırsat olacağını umuyor.

Peygamber’in biyografisine ilişkin son çalışmalara aşina olanlar, “Peygamber’in hicreti hakkında yazılan her şeyi” okuduktan sonra blogcu Ömer Zeyban ile yaptığı röportajda belirtilenlere göre tarihi ve modern anlatılar ile eski haritalar dolayısıyla, Dr. El-Kadi’nin ortaya çıkan ilk dijital göç haritasının sahibi olduğu bilgisinin farkındadır.

Ayrıca göçle ilgili kitaplarını tamamlamak için yaptığı saha gezileri sırasında kat ettiği mesafe 32.000 kilometreyi aşmıştır ki bu da dünyanın çevresini 3 kez dolaşmaya eşdeğerdir.

‘Hepimiz Mülteciyiz’

Amerikalı yönetmen Ovidio Salazar’ın kısa filmleri, Kureyş liderlerinin Hz. Muhammed(sav)’i nasıl öldüreceklerine dair anlaştıklarını, bu yüzden Mekke’den çıkartmak istediklerini ve nübüvvetine iman etmeden evvel Süraka bin Malik’i n 100 deve karşılığında Hz. Peygamberi(sav) Kureyş’e nasıl teslim etmek istediğini tasvir ediyor.

Peygamber’in dişi devesinin gerçek boyutlu bir kopyası, hicret yolundan bugünkü görüntüler ve Medine’deki Mescid-i Nebevî’den kumaşlar müzede sergileniyor.

20 ülkeden akademisyen ve sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin hazırlanması 3 yıl sürdü. Serginin ziyaretçilerine iletmek istediği mesaj hakkında İsra Müzesi Program Başkanı Eşref İhsan Fakih, “Bu, serginin tam mesajı: “Bu dünyada hepimiz mülteciyiz, hepimiz muhaciriz.”

Kardeşlik Kavramı

Serginin katılımcıları arasında daha önce Venedik Bienali’nde ve British Museum’da eserlerini sergilemiş olan Suudi sanatçı Zehra el-Ğamidi, kile ve çamura batırılmış kumaştan yapılmış ve kentin sakinleri arasında dayanışma ruhunu yeniden canlandıran eserini sunuyor.

el-Ğamidi, “Bu çalışmayla, hayata anlam veren kardeşlik kavramını yeniden canlandırmak istedim” diyor.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.