islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
ALTIN
2.326,91
BIST
9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Taliban fikir değiştirdi: Türkiye’deki Afgan görüşmelerini reddediyor

Afgan silahlı grubun sözcüsü, Taliban’ın bu hafta gerçekleşmesi halinde Türkiye’deki Afgan barış süreciyle ilgili bir toplantıya katılmayacağını bildirdi.

Taliban fikir değiştirdi: Türkiye’deki Afgan görüşmelerini reddediyor

Afgan silahlı grubun sözcüsü, Taliban’ın bu hafta gerçekleşmesi halinde Türkiye’deki Afgan barış süreciyle ilgili bir toplantıya katılmayacağını bildirdi.

Mirat Haber Ajansı

Afgan silahlı grubun sözcüsü, Taliban’ın bu hafta gerçekleşmesi halinde Türkiye’deki Afgan barış süreciyle ilgili bir toplantıya katılmayacağını bildirdi. Türkiye, Afganistan’ın savaşan tarafları arasında bir barış anlaşmasının kesinleşmesi için ABD destekli bir girişimin parçası olarak Birleşmiş Milletler ve Katar’ın katılacağı bu ay önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Konuyla ilgili bilgi veren diplomatlar ve yetkililer, tarih kesinleşmemiş veya resmi olarak duyurulmamış olmasına rağmen 16 Nisan’dan itibaren 10 gün içinde gerçekleşmesinin planlandığını açıkladılar. Taliban sözcüsü Mohammed Naeem, haber ajanslarına gönderdiği mesajda, konferans gündemini kendi aralarında tartıştıkları için 16 Nisan’da Türkiye’nin konferansına katılamayacaklarını belirtti.

Türkiye konferansı için herhangi bir tarih belirlenmemiş olsa da, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Taliban ile yaptığı bir anlaşmaya uygun olarak ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi için 1 Mayıs’da süre doluyor. Yetkililer, yakında bir anlaşmaya varılmazsa ülkedeki şiddetin artacağından korkuyorlar. ABD Başkanı Joe Biden, askerleri Mayıs ayına kadar geri çekmenin zor olacağını, ancak gelecek yıl hala orada olma ihtimallerinin düşük olduğunu ifade etti.

Blinken’in Afganistan planı

Geçen ay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hem Taliban hem de Afgan hükümetine, bir anlaşmayı bir araya getirmek için Türkiye’ye gelmeden önce tartışacakları ve gözden geçirecekleri sekiz sayfalık bir barış planı önerdi. Blinken’in barış planı, kadın ve azınlık haklarının korunması çağrısında bulundu ve anayasal reformlara izin verdi. Ayrıca geçici bir idare kurulması çağrısında bulundu. Plan ayrıca, Taliban’a açıkça bir taviz olan İslami ilkeler dahilinde tutulmalarını sağlamak için tüm yasalar hakkında tavsiyelerde bulunacak bir İslami Danışma Konseyi’nin kurulmasını da içeriyordu. Ancak Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani, Blinken’in birkaç ay içinde seçimler yapılıncaya kadar geçici bir hükümete başkanlık edeceği önerisine bir alternatif önerdi. Taliban, Ghani liderliğindeki bir hükümeti kabul etmeyeceklerini açıkça belirtti, ancak henüz Binken’in önerisine bir alternatif sunamadılar. Bu arada, Washington’un barış elçisi Zalmay Halilzad, Trump yönetiminde ABD askerlerinin çekilmesini müzakere eden adam, Taliban’ın siyasi bir makam bulundurduğu Doha ile Kabil arasında gidip geliyordu. Pazartesi günü Kabil’deki ABD büyükelçiliği, Halilzad’ın Afgan başkentinde dört gün geçirdiğini, hükümet yetkilileri ve sivil toplum liderleriyle görüştüğünü ve her iki tarafın da barış sürecini hızlandırmasının neden önemli olduğunun altını çizdiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.