islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Taliban, yabancı askerleri hedef almakla tehdit ediyor

Taliban, Afganistan’da bulunan NATO askerlerinin söz verilen 1 Mayıs tarihine kadar ülkeden çekilmezse, yabancı birliklere karşı düşmanlığın yeniden başlayacağı uyarısını yaptı.

Taliban, yabancı askerleri hedef almakla tehdit ediyor

Taliban, Afganistan’da bulunan NATO askerlerinin söz verilen 1 Mayıs tarihine kadar ülkeden çekilmezse, yabancı birliklere karşı  düşmanlığın yeniden başlayacağı uyarısını yaptı.

Mirat Haber Ajansı

Taliban, Afganistan’daki yabancı birliklere çekilmek için 1 Mayıs tarihini doldurmazlarsa, düşmanlıkları yeniden başlatmakla tehdit etti. Silahlı grubun tehdidi, ABD askerlerini geçen yıl Washington ile kararlaştırılan son tarihe kadar geri çekmenin zor olacağını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden’ın yorumlarının ardından geldi. Taliban, anlaşmazlığı sona erdirmek için en mantıklı ve en kısa yol olarak adlandırdıkları anlaşmaya bağlı olduğunu ifade etti. Açıklamada, uzatılmasının sorumluluğunun bu ihlali işleyenlerin omuzlarında olacağı belirtildi.

ABD, Biden’in selefi Donald Trump’ın yönetimi tarafından müzakere edilen Şubat 2020 anlaşması uyarınca, Afganistan’da kalan 2.500 ABD askerinin tamamını geri çekeceğine söz verdi. Buna karşılık Taliban, şiddeti bırakma, El Kaide gibi grupların ABD ve müttefik hedeflere saldırmak ve Afgan içi barış görüşmelerine girmek için Afganistan’ı üs olarak kullanmasını engelleme sözü verdi. Yine de, gazetecilerin, yardım görevlilerinin ve hükümet çalışanlarının öldürülmelerindeki son artış da dahil olmak üzere şiddet Güney Asya ülkesini rahatsız etmeye devam ediyor. Afganistan’daki BM Yardım Misyonunun kayıpları belgelemeye başladığı 2009 yılından bu yana 100.000’den fazla Afgan öldürüldü veya yaralandı. 2002’den beri ABD, Afganistan’daki yeniden yapılanma için 143 milyar dolar harcadı, buna Afgan ordusunun eğitimi ve desteği için 88 milyar dolar da dahil. Biden, selefi gibi, ABD’nin en uzun süren yaklaşık 20 yıllık çatışmayı sona erdirme ve Amerikan askerlerini ülkeye geri getirme sözü verdi. Afganistan’daki yaklaşık 7.000 NATO askeri, lojistik ve güvenlik desteği için ABD’ye güveniyor. Bu haftanın başlarında Almanya, askerlerinin Afganistan’da 1 Mayıs tarihine kadar kalmasının yolunu açtı. Milletvekilleri, Alman ordusunun 31 Ocak 2022’ye kadar bir NATO misyonunun parçası olarak Afganistan’da 1.300 kadar askeri tutmasına izin veren yeni bir görevi onayladı. Alman operasyonu için mevcut parlamento yetkisi Mart sonunda sona eriyor. Alman hükümeti, NATO askerlerinin erken çekilmesinin Afganistan içi barış görüşmelerini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, NATO askerlerinin Nisan ayı sonunu geçemedikleri takdirde Taliban şiddetine hazırlıklı olmaları gerekeceğinin farkında olduklarını da açıkça belirttiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.