islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5065
EURO
34,9070
ALTIN
2.425,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Tayvan’la Somaliland Birbirini Tanıdı

Tayvan’la Somaliland Birbirini Tanıdı

Mirat Haber Ajansı

Resmi olarak Çin’in parçası tanınmasına rağmen pratikte bağımsız bir ülke olan Tayvan ve Somali’nin ayrılıkçı Doğu Afrika eyaleti Somaliland Çarşamba günü resmi ilişkiler kurduklarını açıkladılar. Dünyada pratikte bağımsız olan, kendi ordusu olan ve bazı ülkelerce tanınan Kosovo, KKTC, Abhazya, Güney Osetya, Gazze şeridi gibi Tayvan ve Somaliland da Birleşmiş Milletler’e üye değil ama kendi güvenlik güçleri bulunmakta. Somaliland Hükümeti Dışişleri Bakanı Yasin Hacı Mahmud Twitter’da yaptığı açıklamada, Somaliland Hükümeti’nin diplomasi köprüleri de dahil olmak üzere karşılıklı konuları belirlediğini söyledi. Bir sonraki adımda Somaliland Cumhuriyeti ile Tayvan arasındaki politik ve sosyoekonomik bağları güçlendirmek için misyonlar açılacağı belirtildi. Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen de ikili ilişkilerin başladığını doğruladı. Daha önce, Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu Twitter’da yaptığı açıklamada, Taipei ve “bağımsız ülke” Somaliland’ın birbirlerinin topraklarında temsilcilik kurmak için bir anlaşma imzaladığını söyledi. Yeni bağlarla Tayvan, kendisini tanıyan ülkelerin sayısını 16’ya çıkardı.

Çin, Tayvan’ı bir Çin eyaleti olarak görüyor, ancak Taypei, 1949’dan beri bağımsız olduğunu iddia etti. Çin, Tayvan’ı tanıyan herhangi bir ülke ile diplomatik ilişkileri reddetti. ABD bile resmi olarak bu hareketin gerisinde kalıyor. Doğu Afrika’da yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip, kendi kendini devlet ilan eden bir ülke olan Somaliland, uluslararası toplum tarafından henüz bir devlet olarak tanınmamıştır. Ancak, Afrika Boynuzu’ndaki küçük devletin kendi bayrağı, parlamentosu ve para birimi vardır. Ülkede İngilizce yaygın olarak kullanılmakta ve İngilizler bir çok konuda etkin.  İngiliz imparatorluğunun eski bir kolonisi olan Somaliland, 26 Haziran 1960’da tamamen bağımsız hale geldi. Aynı yıl Temmuz ayında Somali’nin İtalya’dan bağımsızlığını takiben iki bölge birbirleriyle birleşti. 1991’den beri, Somaliland bağımsız bir devlet olarak uluslararası alanda tanınmaya çalışmakta. Somali, Somaliland’ın ayrılık durumunu tanımıyor ve hala Somali’nin toprak bütünlüğünün bir parçası olduğunu savunuyor. Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Formajo ve Somaliland lideri Moussa Bihi Abdi geçen ay komşu Cibuti’de ilk toplantılarını yaptılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.