islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Telefon Dolandırıcıları 45 Milyar Çarptı

Telefon Dolandırıcıları 45 Milyar Çarptı

Telefon dolandırıcıları 2021’in başından bu yana Ruslardan 45 milyar ruble çarptığı açıklandı. Peki Rus dolandırıcılar hangi yöntemleri izileyerek halkı tuzağa düşürüp dolandırıyorlar

Rusya İçişleri Bakanlığı Soruşturma Dairesi Başkan Yardımcısı Adalet Albayı Danil Filippov’un belirttiğine göre, 11 ayda 494 bin suç işlendi: altı ay içinde suç sayısı %20 arttı, ancak yıl sonunda rakamlar %7’ye düştü.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’na göre, her yedi Rus’tan biri telefon dolandırıcılarıyla karşılaştı. Kurbanların %50’si, şifreler ve gizli kodlar dahil olmak üzere verilerini gönüllü olarak dolandırıcılara aktardı. Adalet Albayına göre bir dolandırıcılığın miktarı 15 bin ruble ile on milyonlarca ruble arasında değişiyor. Polisin ortaya çıkardığı en büyük dolandırıcılık tutarı ise 25 milyon ruble.

Aralık ayı başlarında Merkez Bankası ayrıca 2021’in üçüncü çeyreğinde İnternet dolandırıcılarının Ruslardan 3,2 milyon ruble çalabildiğini ve çalınan paranın sadece %7,7’sinin iade edildiğini bildirdi. Dolandırıcılar 256 198 kez kullanıcı kartlarından para çekmeye çalıştı. Merkez Bankası, vakaların %41’inde dolandırıcıların sosyal mühendislik kullandığını, yani kartların verilerini sahiplerinden bulmaya çalıştıklarını söyledi. 2020’de saldırganlar bu yıldan yarım milyar ruble daha az çaldı.

Rus Sberbank, saldırganların en yaygın yöntemlerini ve kendilerini aldatmalarını nasıl önleyebileceklerini şöyle anlatıyor:

BANKA GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK ARIYORLAR

“Banka güvenlik görevlisi” olduğunu iddia eden bir yabancı tarafından aranıyorsunuz ve numarası bir bankanınkine çok benziyor. Ayrıca dolandırıcı, “bankanın şüpheli bir işlem tespit ettiğini” veya “sistemde bir arıza meydana geldiğini” bildirir. Saldırgan sizden tam kart bilgilerinizi, CVC kodunuzu, SMS kodunuzu veya SberBank Online’dan şifrenizi ister. Bunu iddiaya göre “paranı biriktirmekle” açıklıyor.

Kendinizi korumak için 900 numaralı bankayı telefonunuzun adres defterine yazmanız gerekir. Arama başka bir numaradan ise, telefon ekranında 900’den farklı bir numara kombinasyonu olarak görüntülenecektir. Hiçbir durumda arayanın talimatlarını izleyerek herhangi bir işlem yapmamalısınız. Banka çalışanı, kartı korumak için tüm işlemleri kendisi yapar. Arayanların dolandırıcı olduğu ortaya çıkarsa, konuşmayı hemen sonlandırın. Bir banka çalışanı sizden asla kişisel bilgi istemez. Görüşme sırasında şüpheli işlemler olup olmadığını kontrol edin. Dolandırıcılara bir şey hakkında bilgi vermeyi başardıysanız, hemen 900 numaralı bankayı arayın ve olayı bildirin.

YANLIŞ TRANSFER YALANI

Ücretsiz ilanlar sitesine adınızı ve telefon numaranızı bıraktınız ve kısa süre sonra birisi size bir cep telefonundan işlemle ilgili banka mesajı olarak sahte bir SMS gönderiyor. Sonra başka bir numaradan parayı iade etme talebiyle bir SMS gelir. Transferi yaptıktan sonra dolandırıcılar ortadan kayboldu.Kendiniz yaptıysanız para iade edilmeyecektir.

Kendinizi korumak için SMS’in geldiği numarayı kontrol etmeniz gerekir: banka sadece 900 veya 9000 numaralardan SMS gönderir. Paranın gerçekten hesabınıza gelip gelmediğinden emin olmak için kartınızın bakiyesini kontrol edin.

Bakiye değişmediyse, SMS’i dikkate almayın ve bankaya dolandırıcının telefon numarasını söyleyin, çalışanları harekete geçecektir.

ÇAĞRI MERKEZİ GİBİ ARIYORLAR

Bir robot sizi arıyor – sanki bir bankadan. Kartınızın “şüpheli bir işlem nedeniyle bloke edildiğini” söylüyor, detayları öğrenmek için geri aramanızı istiyor ve numarayı yazdırıyor. Bu numara, güvenlik görevlisi kılığına girmiş bir dolandırıcı tarafından yanıtlanır – sizi para kaybıyla korkutur ve onları “güvenli bir hesaba” aktararak ısrarla “kurtarmayı” teklif eder veya gizli verileri (örneğin, bir SberBank Online’dan giriş yapın veya SMS’den bir kod). Bazen gerçek bir sesli asistan gerçekten arayabilir, ancak sizden asla kişisel bilgilerinizi vermenizi istemez.

Kendinizi korumak için, yanlışlıkla transfer olan bir durumda olduğu gibi aynı işlemleri yapmanız gerekir.

GÜVENLİ KARTLI CÜZDAN UYGULAMASI

Dolandırıcı, banka adına arar ve sizin için özel olarak korunan yeni bir kart çıkarıldığını söyler. Böyle bir kartın sözde bir mobil cüzdan uygulamasına eklenmesi ve “güvenlik için” diğer kartlardan ona para aktarılması gerekiyor. Bir dolandırıcının diktesi altında kartınızı cüzdan uygulamasına bağlar ve yenilerseniz, para dolandırıcıya gidecektir.

Gerçek şu ki, böyle bir uygulamaya herhangi bir kartı, hatta başkasının kartını ekleyebilir ve istediğiniz adı koyabilirsiniz – dolandırıcılar bunu kullanır.

Sberbank, telefon dolandırıcılığı ile karşılaşan vatandaşların bu durumu bankanın güvenlik servisine bildirmeye çağırıyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.