islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TOPRAK ÜRÜNLERİ GİBİ ETE VE SÜT ÜRÜNLERİNE DE ULAŞABİLMELİDİR

TOPRAK ÜRÜNLERİ GİBİ ETE VE SÜT ÜRÜNLERİNE DE ULAŞABİLMELİDİR
28 Mayıs 2023 10:00
A+
A-

Önce BBC’nin özetlediğimiz haberini okuyalım:

{ 40 yıldır yapılan araştırmalardan elde edilen verilere dayanan bir inceleme, bitkilere dayalı beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiğini gösteriyor.

Ancak uzmanlar et ve süt ürünlerinin de sağlık açısından yararları olduğunu ve tüm etsiz diyetlerin aslında sağlıklı olmadığını kaydetti.}

YORUMUMUZ

Bu tür bilgiler bizim halkımızın da bildiği türdendir. Biz konuya farklı bir açıdan bakmaya çalışalım.

Yüce Allah yaşamımız için muhtaç olduğumuz bütün toprak ürünlerini ve etlerine muhtaç olduğumuz hayvanları yaratmaktadır. Vücudumuz, doğal olan toprak ürünlerine ve helal kılınan etlere muhtaçtır ve onlarla gıdalanmalıdır.

Toprak ürünleri sağlık kaynağıdır ama yeter değildir. Hayvan ürünlerine de muhtacız.

Vejetaryenler kafalarına göre takıldıkları ve  Rabbimizin Kur’ânî buyruklarından ilham alamadıkları için hayvansal gıdalara karşı olmak gibi bir yanılgı içindedirler.

Bizler, bize   helâl kılınmış maddeleri özellikle küçük ve büyük havan etlerini toprak ürünleriyle birlikte yemeliyiz. Yüce Allah şöyle buyurur:

Böylece yağmurla  sizin yararınıza hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik. Bunlarda sizin için birçok meyveler vardır ve siz onlardan yersiniz. Tûr-i Sînâ’da da yetişen bir ağaç türü daha meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir. Hayvanlarda sizin için elbette ibretler vardır. Onların karınlarındakinden size süt içiririz. Onlarda sizin için birçok faydalar daha vardır; etlerinden de yersiniz.” (Müminûn 23/18-20)

Bu ve benzeri ayetlerdeki yersiniz ifadeleri diğer ilgili ayetlerde yiyiniz şeklinde şöylece emre dönüştürülmektedir:

“O hâlde, haramı helâli birbirine karıştırmadan, Allah’ın size vermiş olduğu helâl ve temiz nimetlerden yiyin! Bu arada, kendisine iman etmiş olduğunuz Allah’tan gelen emirlere sımsıkı sarılarak, kötülüğün her çeşidinden titizlikle sakının!  “ Maide 5/88)

İSLAM TOPLUMU İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK TOPLUMDUR

İslam toplumu zengin ve fakir bütün fertlerine  sebzeler-meyveler,  et ve süt ürünlerini sağlaması gereken toplumdur.

Bu sebeple zenginlerin malında Hak ayrılmış ve bu Hak  toprak ve hayvan ürünleri üzerinden de belirlenmiştir.

Bilinmesi gerektiği üzere toprak ürünlerinden ve hayvanlardan verilmesi gereken zekat vardır:

“ Asmalı ve asmasız üzüm bağlarını, tatları ve meyveleri birbirinden farklı hurmaları, ekinleri, zeytinleri ve narları –hem birbirine benzer, hem de bambaşka renk, koku ve lezzette yaratan O’dur.
Meyve verdikleri zaman meyvelerinden yiyin, ürünlerinin toplanacağı hasat günü fakirlerin hakkını da verin. Sakın meşru olmayan yerlere harcama yaparak veya yoksulun hakkını çiğneyerek yahut ihtiyaçtan fazlasını harcayıp aşırı lükse kaçarak bu nimetleri israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” (Enam 6/141)

Hak olarak belirlenen zekât ise Peygamberimizin emirleri gereği zenginlerden alınıp fakirlere verilir.

Ali Rıza Demircan

Toprak ürünleri,  sebzeler-meyveler,  Hak İslam toplumu  et  süt

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.