islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6007
EURO
34,8119
ALTIN
2.491,55
BIST
9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye Ekonomisinin 3 Yıllık Yol Haritası Belirlendi

Türkiye Ekonomisinin 3 Yıllık Yol Haritası Belirlendi
5 Eylül 2022 13:53
A+
A-

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası belirlendi. İstihdamın 2023-2025 arasında yılda ortalama 890 bin, 3 yılın sonunda ise 2.7 milyon kişi artması öngörülüyor. İşsizliğin tek haneye, cari açığın 10 milyar doların altına gerilemesi hedefleniyor.

Refahın artırılmasına katkı sağlayacak yatırımların ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak pandemi sonrası dönemde yeniden şekillenen ticaret rotalarında Türkiye’nin avantajlı yönlerini ve önemli merkezlere olan yakınlığını ortaya koyan bir tanıtım raporu hatırlanıp bu çerçevede etkinlikler düzenlenecek..

YILDA 890 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
2022 sonunda 30 milyon 655 bin olan istihdam sayısının, 2025’te 33 milyon 316 bine çıkması öngörülüyor. 3 yılda 2 milyon 661 bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenirken, program dönemi boyunca istihdamın yıllık ortalama 890 bin kişi artacağı tahmin ediliyor. Nitelikli işgücünün geliştirilmesi amacıyla bölgesel ve sektör odaklı eğitim ihtiyaçları analizleri yapılacak..

Mesleki eğitim programları dijital ve yeşil dönüşümün gereklerine cevap verecek şekilde güncellenecek. Beyin göçünü önleyecek uygulamaların yanı sıra yüksek vasıflı bireylerin ülkeye geri dönüşünü sağlayacak tersine beyin göçü mekanizmaları hayata geçirilecek. Kadınların, iş kurma ve gleiştirme süreçlerinin kolaylaştırılması ve desteklenmesi, karar alma mekanizmalarında ve e-ticaret platformlarında daha fazla yer almaları teşvik edilecek.

KONUTTA YENİ PROJELER YOLDA
Enflasyonun bu yıl yüzde 65 olacağı tahmin edilirken, enflasyon hedefi gelecek yıl için yüzde 24.9, 2024 için yüzde 13.8, 2025 için yüzde 9.9 olarak belirlendi. Fiyat istikrarını destekleyecek şekilde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırım-istihdam-üretimihracat hedefleri doğrultusunda reel sektöre uygun finansman maliyetleriyle sağlanan krediler hedef odaklı olarak yaygınlaştırılacak. Yyeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak..

MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEDİK
HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Programımızı hazırlarken ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi esas alan Türkiye Ekonomi Modelimiz merkeze alınmıştır. Program süresince uygulayacağımız politikalar da bu kapsamda, yüksek katma değerli üretimi, cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşmeyi, verimliliği ve ihracat artışını sağlamak üzere oluşturulmuştur. Programımızda, önceki yıllarda olduğu gibi mali disiplinden asla taviz vermedik. Program dönemi sonunda, Merkezi Yönetim Bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 1.5 olmasını öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu..

KENT TARIMI BAŞLATILACAK
GIDADA arz güvenliği sağlanacak, çiftçi gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliğini temin edecek şekilde belirlenmesine devam edilecek. Lojistik ve enerji maliyetleri dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde büyük şehirlerin ihtiyacı olan belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak.

305 MİLYAR DOLAR İHRACAT
OVP’DE ihracatın, 2022 sonunda 255 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, 2023’te 265 milyar dolar, 2024’te 285 milyar dolar, program sonunda 305 milyar dolar olması hedeflendi..

İthalatın, 2022 sonunda 360 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi, 2023’te 345 milyar dolar, 2024’te 363 milyar dolar, 2025’te de 384 milyar dolar olması öngörüldü. Bu yıl 47 milyar dolarak öngörülen cari açığın, 2025’te 10 milyar dolara inmesi, açığın milli gelire oranın da yüzde 0.9 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.(ahabar.com)

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.