islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4734
EURO
34,9533
ALTIN
2.437,28
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türkmen yetkili 18 yıl ortadan kaybolduktan sonra öldü

Türkmen yetkili 18 yıl ortadan kaybolduktan sonra öldü
Mirat Haber Ajansı

İnsan hakları grupları, eski bir Türkmen yetkilinin avukatlara, sağlık personeline ve akrabalarına erişimi olmadan 18 yıl geçirdiği hapishanede öldüğünü söyledi. Uluslararası kaynaklar, 64 yaşındaki Yazgeldy Gündoğduev’in 28 Aralık’ta güneydeki Tejen kentinde hapishanede öldüğünü söyledi. Gündoğduev, Sovyetler Birliği parlamentosu ve Yüksek Konsey üyesiydi. Ayrıca Türkmenistan’ın cumhurbaşkanlığı ofisinde uluslararası masayı yönetti ve bölge valisi olarak görev yaptı. Kasım 2002’de dönemin Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’a yönelik bir suikast girişimi üzerine Türkmen yetkililerinin söylediklerinden sonra işten atılan ve tutuklanan onlarca yetkili arasında yer aldı.

28 yıldır kayıp

Ocak 2003’te Gündoğduev, Niyazov’u öldürme planına katılmaktan suçlu bulundu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çete başı olduğu iddia edilen dönemin Dışişleri Bakanı Boris Shikhmuradov ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Yaygın olarak, davada hüküm giymiş olanlarla birlikte Ovadan Depe cezaevinde tutulduğuna inanılıyor. Bu kötü şöhretli gözaltı tesisi 2002 yılında başkent Aşkabat’ın 50 kilometre kuzeybatısındaki Kara-Kum çölünde inşa edildi.

Türkmen yetkililer, Shikhmuradov’un ve davada mahkum olan diğer birçok eski yetkilinin yerini asla açıklamadı. Hiçbiri Shikhmuradov’un ölümüne dair haberleri ne doğruladı ne de yalanladı. Gündoğduev 2007’den beri kesin olarak nerede olduğu bilinmemekle birlikte, Ovadan Depe’de bir süre tutuldu. Gündoğduev’in ölümünün yanı sıra bir zamanlar etkili olan diğer yetkililerin ve politikacıların ölümlerinin de olduğu söyleniyor. Zalimce ve insanlık dışı şekilde hapse atıldığı ve sonra ortadan kaybolduğu da iddialar arasında

Muazzam önemde bir ülke

Türkmenistan Cumhuriyeti, Orta Asya’da Hazar Denizine kıyısı olan Selçukluların devamı olan Oğuz Türkllerinin yaşadıkları bir ülkedir. Yaklaşık 6 milyon nüfuslu Müslüman çoğunluklu ülkenin kuzeyinde Kazakistan, güneyinde İran ve Afganistan yer almaktadır. Başkenti Aşkabat’tır. Tek parti sistemine dayalı parlamenter rejim tarafından yönetilmektedir. Kişi başına düşen milli gelir 14,979 dolardır. 1991 ‘de Sovyetler Birliği dağılınca bağımsızlığını elde etmiştir. Türkmenistan, insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden ve bilinen ilk uygarlıklardan biri olan, Sümerlerin geldikleri yer olarak gösterilen Anau kentini de içermektedir. Türkmenistan dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından bili olarak bilinmeyen miktarlardaki rezerverleriyle Avrupa’yı beslemekte, ancak bütün doğalgaz Rusya tarafından alınıp burdan gelen gelirin çok küçük bir bölümü Türk halka kalmaktadır. Bu açıdan Türkmenistan’ın çağdaş bir sömürge olduğu da öne sürülmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.