islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkmenistan: Yurtdışındaki Öğrencilere Dön Çağrısı

Türkmenistan: Yurtdışındaki Öğrencilere Dön Çağrısı

Mirat Haber Ajansı

Türkmenistan bankaları, Türkmen ebeveynlerin yurtdışında okuyan çocuklarına para göndermelerini zorlaştırıyor. Ebeveynler, bankaların türlü bahaneler kullanarak süreci kasten geciktirdiğini söylüyorlar ve her seferinde daha fazla belge sunmaları gerektiğinden şikayet ediyorlar. Bir banka havalesi için gereken belgeler, yabancı üniversitelerden bir “çalışma onayı” mektubu ve ebeveynlerin çalıştığı yerlerden bir gelir kanıtı. Türkmenistan’daki otoriter hükümet, insanların yaşamlarının tüm yönlerini sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Hükümet ailelerin çocuklarına ayda 200 dolardan fazla para göndermesine izin vermiyor. Türkmenistan’dan yurt dışına yaklaşık 5,8 milyon dolarlık para transferi, Western Union bankası tarafından gerçekleştiriliyor.

Öğrenciler ve yurtdışında tıbbi tedavi için gidenler de dahil olmak üzere yüzlerce Türkmen, uluslararası uçuşların iptal edilmesi ve koronavirüs salgını nedeniyle sınırların kapanması sonucu yabancı ülkelerde mahsur kaldı. Salgının ortasında hükümet, yurtdışına sıkışmış vatandaşlar için para transferi limitini 500 dolara çıkardı. Ancak bu artış öğrenciler için geçerli değil. Ebeveynlere Dışişleri Bakanlığı tarafından yurtdışında okuyan çocuklarının Türkmen büyükelçiliklerine mektup yazıp mali yardım isteyebilecekleri söylendi. Ancak bu, eğitimlerini sona erdirecektir, çünkü yetkililer bu tür yardım için başvuranların tatil için eve geldiklerinde yabancı ülkeye geri dönmelerine izin verilmeyeceği konusunda uyardılar. Yurtdışındaki Türkmen öğrencilere para gönderme konusundaki kısıtlamaların ve kasıtlı olduğu iddia edilen “kasıtlı” gecikmelerin ve engellemelerin, öğrencileri evlerine dönmeye zorlamak veya ülkenin devam eden mali krizinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı veya her ikisinin de bir örneği olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sayıda hükümet karşıtı yurtdışı Türkmen öğrenci gösterisi oldu.

Bu arada, birçok Aşkabat sakini, yurtdışındaki akrabalarına para göndermek isteyen hükümet yetkilileri gibi, zengin ve iyi bağlantıları olanlara 200 dolarlık bir sınır bulunmadığını iddia ediyor. 2006 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdymukhammedov’un despotik yönetimi altında olan Türkmenistan’da yolsuzluk ve kayırmacılık yaygındır. Freedom House’un 2019 Küresel Özgürlük sıralamasında Türkmenistan, derecelendirilen 210 ülke arasında 207. sırada yer aldı.

ETİKETLER: Türkmenistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.