islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ukrayna Rus Dışişleri Bakanına verilen Bosna ikonu için cevap istiyor

Ukrayna Rus Dışişleri Bakanına verilen Bosna ikonu için cevap istiyor
Mirat Haber Ajansı

Bir bakan, Ukrayna’nın Bosna cumhurbaşkanlığının Sırp üyesinin asırlık bir Ukraynalı dini ikonunu Rusya’nın üst düzey diplomatına hediye ettiği yönündeki haberler üzerine Bosna-Hersek’ten açıklama talep ettiğini söyledi. Bosna’nın üç cumhurbaşkanlığı üyesinden Sırp üye Milorad Dodik’in, Banja Luka’ya ziyaretinde Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a bir Ortodoks Hristiyan ikonu verdiği bildirildi. Bosna Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç, Ukrayna büyükelçiliğinin kültürel miraslarının mülkiyeti konusunda acil açıklama talep eden bir not gönderdiğini ve bu nottaki iddialara göre hediye olarak verildiğini söyledi. Turkoviç, soruşturma başlatıldığını ve notun cumhurbaşkanlığına iletildiğini de sözlerine ekledi.

Böylesine ciddi bir suçlama, özellikle cumhurbaşkanlığı başkanını içerdiği için Bosna-Hersek’e büyük zarar vermekte. Sırplara sadık yerel medyaya göre, yaldızlı ikon 300 yaşında ve doğu Ukrayna’da Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından tutulan bir bölge olan Lugansk’tan geliyor. Ukrayna, Moskova’nın Kırım yarımadasını ilhakını takiben 2014 yılından beri Donetsk ve Lugansk bölgelerinde isyancılarla savaşıyor. Bosna’nın cumhurbaşkanlığının Hırvat üyesi Zeljko Komsiç skandalı yorumlayarak, Dodik’in ikonun eline nasıl geçtiğini açıklaması gerektiğini söyledi. Lavrov’un Bosna gezisi, Bosna’nın üçlü cumhurbaşkanlığının etnik Sırp üyesi olan ve Moskova ile yakın bağlarından ötürü gurur duyan Dodik ile yaptığı ilk görüşmenin ardından skandalla gölgelendi. Hırvat ve Boşnak cumhurbaşkanı üyelerinden daha sonra Rus diplomatla Bosna ve Hersek devletine “saygısızlık ettiğini” iddia ederek görüşmeyi reddettiler. Dodik ile yapılan görüşmede sadece Bosna’nın Sırp yönetimindeki Sırp Cumhuriyeti bölgesinin bayrağının sergilendiği görüşmede Bosna bayrağının olmamasına işaret ettiler. Alışılmadık derecede sert hareket, Bosna’nın iki siyasi yarısı, Rusya yanlısı Sırp Cumhuriyeti ve NATO üyeliği için bastıran bir Boşnak-Hırvat federasyonu arasında büyüyen bir sürtüşmeyi yansıtıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.