islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5609
EURO
34,7605
ALTIN
2.492,10
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Ürdün: Kral İMF Hükümeti Atadı

Ürdün: Kral İMF Hükümeti Atadı

Mirat Haber Ajansı

Ürdün Kralı Abdullah, koronavirüs krizi nedeniyle ekonomi on yıllardır en keskin daralmayla karşı karşıya kalan Ürdün ekonomisini IMF destekli reformları hızlandırmaya çalışacağına söz veren kıdemli diplomat Bişer el-Hasvane liderliğindeki yeni bir hükümeti yemin töreniyle atadı. İngiliz eğitimli 51 yaşındaki Hasvane, Çarşamba günü Ömer er-Razzaz’ın yerine atandı. Yeni başbakan, uzun süredir üst düzey siyasi görevlerde bulunan bir aileden geliyor. Kamu kariyerinin çoğunu kıdemli bir diplomat ve barış müzakerecisi olarak İsrail’le son görevi saray danışmanı olarak geçirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ülkenin reform programını denetleyen Dışişleri Bakanı Eymen Safadi ve Maliye Bakanı Muhammed el-İssiss, önceki hükümetlerde egemen olan teknokratlar ve muhafazakar politikacıların bir karışımının hakim olduğu 32 üyeli kabinede görevlerini sürdürdüler.

Yeni hükümet, pandeminin ağırlaştırdığı işsizlik ve yoksullukla uzun yıllardır yaşadığı en kötü ekonomik krizle boğuşurken, bu yıl yaklaşık %6 oranında küçülmesi beklenen bir ekonomide büyümeyi canlandırmak için zorlu bir görevle karşı karşıya. Bu ay Ürdün’de Mart ayı başındaki ilk vakalardan bu yana enfeksiyonlar iki katına çıktı ve kontrolden çıkması halinde sağlık hizmetlerinde bir çöküşe dair uyarılar getirdi. 2018’de IMF’nin kemer sıkma hareketleri konusundaki protestoları sakinleştirmek için atanan eski başbakan Razzaz, salgını ele aldığı ve muhalefeti susturmak için olağanüstü hal yasalarını kullandığı için eleştirilere maruz kalmıştı. Uluslararası hak grupları, geçtiğimiz Temmuz ayında İhvan-ı Müslümün’e yakın olan muhalif öğretmenler sendikasını feshettikten sonra yüzlerce öğretmen aktivisti tutukladıkları için yetkilileri eleştirmekteydi. Hak grupları ve bağımsız politikacılar, hükümet politikalarını eleştirdikleri için muhaliflerin ve aktivistlerin tutuklanmasının daha sıkı bir otoriter tutuş konusunda endişe yarattığını söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.