islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ya ana babalar kâfir veya zalimse, ahlâksızsa…

Ya ana babalar kâfir veya zalimse, ahlâksızsa…

Bir Müslüman Allah’a isyan olan bir hususta ana babaya da yönetimlere itâat edemez. İtâat Allah’a kulluk için yapılır. Böylesi inkârcı ve günahkâr ana babaya kendimizi temsil hakkı da hukuken işlem yapma hakkı da verilemez.

Şimdi güzel kardeşlerim; ana baba kâfirse, ana baba İslam’ı yaşamayan isyankâr bir tipse, namazı orucu ve zekâtı yok, içkisi kumarı, zinası varsa… Böyle babalar yok mu? Var.

Soralım: Ana baba kâfirse veya isyankârsa ve de İslam’ı yaşamamıza engel olup bizi İslam karşıtlığına çağırıyorsa o zaman ana babaya ihsan ile yükümlü müyüz? Evet, ihsan ile yükümlüyüz. Kâfir de olsa ana baba, Rabbinin emirlerini ve yasaklarını tanımasa da, ana babaya nafaka, ilgi, alaka düşmez. Yine gidecek anneciğim ve babacığım diyeceksin. Elinden gelen iyilikleri yapacaksın.Ama seni Allah’a ortak koşmaya zorluyorsa, kulluktan çevirmeye kalkıyorsa, “oğlum bu namaz nereden çıktı, kızım bu tesettür de nedir,” diyor, senin Rabbine kulluğuna mani oluyorsa ona ihsan edilir de bu gibi inkâr ve günah nitelikli emirlerine itâat edilmez.

Sevgili kardeşlerim; bu sohbetlerimizde, söylenen her sözün Kur’an’a ve aziz Peygamberimizin buyruklarına dayanması gereğine sık sık atıf yapıyorum. Bu sebeple söylediklerimizi Kur’ân ve Sünnet ile kanıtlayalım.

RabbimizLokman sûresinin 15. ayetinde bize şöyle emir buyurur:

“Eğer anan-baban bilmediğin konularda seni Rabbin olan bana ortak koşmaya yönlendiriyorsa, bu konuda onlara itaat etme, ama dünya hayatında onlara sahip çık; güzelce muamele et, ihsan ile ilgi göster…”

Hz. Ebubekir’in kızı Hz. Esma şöyle anlatıyor Medine’de annem beni ziyarete geldi. Ama putperest bir kadındı. Ben ne yapacağımız şaşırdım. Hemen peygamberimize koşarak sordum:“Ya Rasulallah, annem bir putperest ama beni ziyarete geldi. Ben ne yapayım, nasıl davranayım?” Peygamberimiz bana şöylece öğüt verdi: “Annene ihsan ile muamele et, gerekli ilgiyi ve alakayı göster.”

İnkârcı Ana- Babaya Temsil ve Tasarruf Hakkı da Verilemez

Bir Müslüman Allah’a isyan olan bir hususta ana babaya da yönetimlere itâat edemez. İtâat Allah’a kulluk için yapılır. Böylesi inkârcı ve günahkâr ana babaya kendimizi temsil hakkı da hukuken işlem yapma hakkı da verilemez.

Tevbe suresinin 23. ayetinde şöyle buyrulur:

“Ey İman Edenler! Eğer, kâfirliği İslami iman üzerine tercih ederlerse sakın ha ana babanızı ve kardeşlerinizi veli edinmeyin; Onlara sizi temsil etmeleri için sakın ha hukuken tasarruf hakkı vermeyin…”

Güncelleştirelim konuyu: Mesela eğer İslami çizgide değilse ana babanızı dahi, oy verip destekleyemezsiniz.

Bir diğer nokta da, sizi İslami çizgiden koparmaya çalışan ana babanıza, ihsan ile muamele edersiniz ama yüreğinizi sevgiyle açamazsınız.

Mücadele suresinin 22. ayeti bu gerçeği şöylece açıklar:

“ … Ey Peygamber sen Allah’a ve ahirete iman eden kişileri, Allah’a ve Peygamberine savaş açmış kişileri yürekten sever bulamazsın. Onlar anneleri, babaları, kardeşleri ve kendi akrabalarının üyeleri de olmuş olsa…”

Hocamızın sitemizde yayınlanmakta olan “Ana babaya ihsan da ibadet görevimizdir II” isimli makaleden alınmıştır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.