islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yaratılış Özelliklerini Yitirmiş İman Yoksunlarında Haya/Utanma Yoktur

Yaratılış Özelliklerini Yitirmiş İman Yoksunlarında Haya/Utanma Yoktur

“ Almanya’da bir erkek futbol takımının teknik direktörlüğüne getirilen ilk kadın olan 30 yaşındaki Imke Wuebbenhorst, bir gazetecinin “Soyunma odasına girerken oyuncuların kendilerini örtmesi için bir uyarıda bulunur musunuz?” sorusunu şöylece cevaplandırmıştır: “Elbette hayır, ben bir profesyonelim, seçimlerimi pen.. boyuna göre yaparım.

Kadın teknik direktörün bu yorumu ülkede cinsiyetçilik tartışmalarına neden oldu.”

Özetlediğimiz bu haberi, kahir çoğunluğu ne idüğü belürsüz olan medyamızda okuyunca düşünce ayaklarımla 44 yıl öncesine; İsparta 40. Piyade Alayı’na gidiverdim.

İsparta 40. Piyade Alayı ve Harp Okulu

Kısa süreli yedek subaylığımız sırasında açıkta kurulan çadır hamamlarında yıkanmamız istenmişti. Pek çok kişinin birbirlerini çırılçıplak olarak görür şekilde yıkandıklarını görünce genç komutanımızdan müdahil olmasını istedik. ‘Harp okulunda biz de böyle yıkanıyorduk,’ cevabını aldık.

Bu nasıl iştir böyle diyerek uygulamanın üzerine gidemedik, gitseydik sonuç da alamazdık.

Haya/Utanma İmanla Hayat Bulur

Bu iki olay bana Aziz Peygamberimizin bir uyarısını hatırlattı. –Allah şanını artırsın –Peygamberimiz, kardeşine hayadan /utanmadan söz eden kişiye şöyle buyurmuştur:

–          Üzerine gitme, onu kendi haline bırak. Zira utanma imandandır.

( Buharî İman 16)

Utanma duygusu bir erdemdir. Yüce Allah kulluk denemesine uğratmak için en güzel kıvamda yarattığı insanın varlığına utanma duygusunu da kodlamıştır. Ancak Allah’a, Kur’ânî yasalarına, meleklerin varlığına ve görevli olarak bize refakat ettiklerine ve de ölüm ötesi hayatın sorgulamasına iman etmeyen insanlar yaratılıştan sahip oldukları utanma duygusunu geliştirmek şöyle dursun koruyamazlar. Bu sebeple fıtratı/yaratılış düzeni bozulmuş iman yoksulu insanlarda utanma duygusu olmaz ve onlara utanma yönünden insanlarla hayvanlar arasındaki farkı da anlatamazsınız.

Şanlı Peygamberimizi bir diğer hadislerinde beyan buyurdukları gibi “Haya/utanma bütünüyle hayırdır ve yalnızca hayra götürür ve bulunduğu yere güzellik kazandırır.” (Buharî Edep77; Müslim İman 61;Tirmizî Birr 47)

Eşlerin Çıplaklığı ve Tedavinin Gerektirdiği Çıplaklık

Hüküm olarak yalnızca eşlerin çıplak olarak bir arada bulunmaları caiz dir. Ancak kişi tek başına da olsa Allah’tan ve kendisine refakat ederek iradeli konuşmalarını kayıt eden ve işlerini filme alan vazifeli meleklerden utanmalıdır. Utanmalı ve gereksiz çıplaklıktan korunmalıdır.

Bu arada üreme organlarının yalnızca tedavinin gerektirdiği ölçüde açılabileceğini de beyan etmiş olalım. Sözü Rabbimize bırakalım:

“ Allah’tır,  göklerde ve yerde olan her şeyi bilir. O Gizlediklerinizi ve açığa vurduklarınızı da bilir. Gönüllerde gizli olanları da bilendir O.” (Teğabun 64/4)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.