islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3310
EURO
34,6890
ALTIN
2.407,49
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

CANLI YAYINDA TIRNAK KESME ve GÖREVİMİZ

CANLI YAYINDA TIRNAK KESME ve GÖREVİMİZ
9 Şubat 2023 13:00
A+
A-

Kendisini tanımam ama ekranlarda görmekten gına gelen bir gazeteci/araştırmacı (H.B.)canlı yayında tırnak kesmiş.

Bu olay, genel yapısı itibariyle düzeysiz olan sosyal medyada gündem/viral olmuş. Daha önce canlı yayında bir yellenme olayı da olmuş, sosyal medya günlerce koklamaya devam etmişti.

Tırnak kesme olayı kendisinin programında yaşandığı için Ahmet Hakan Hürriyet’teki köşesinde kişiyi konuşturmuş…Böylece kişinin hatsını kabul erdemini gösterdiğini öğrenmiş olduk.

Halkımız da düzeyini yitirdiği için bu tür fındık içi doldurmayan haberleri okuyor. Okumasıydı baştan aşağı LAĞİV/faydasız… olan Hürriyet ayakta kalabilir miydi?

Bizim derdiğimiz her vesileyle İslam’ı örenip öğrenmek olduğu için bir alıntı yaparak tırnak kesme görevimize değinelim. 

 TIRNAK KESME

Vücût organları üzerinde yapılması gerekenlerin önemli bir bölümünü Tırnak kesmek, ön ve arka uzuvların çevresindeki kılları gidermek, koltuk altı kıllarını yolmak/traş etmek  işlemleri oluşturmaktadır.

Peygamberimiz tarafından bütün Peygamberlerin şerîatlerinde yer aldığı bildirilen vücut temizliğini sağlayıcı bu işlerin yapılması İslâm Şerîati’nde de emir ve tavsiye olunmuştur.

Allah’ın Resûlü’nün her cuma günü boy abdesti alınıp koku sürülmesini öğütleyen hadislerindeki ana gaye esas alınarak bu temizlik işlerinin her cuma günü yapılması dinimizin temizliği amaçlayan ölçülerine uygun düşer. Nitekim Peygamberimizin Cuma günleri, Cuma namazından önce tırnaklarını kestiği

ve bıyıklarını kısaltıp düzelttiği rivayet edilmektedir. Ancak Onun, bu vücut temizliklerinin her hafta yapılmasını gerektiren görev yükleyici bir emri veya tavsiyesi yoktur. Tırnaklar uzadıkça kesilmeli, kıllar uzadıkça da giderilmelidir.

Bu görevlerimizle ilgili tek sınırlayıcı ölçü şudur: Hz. Enes (r.a.) anlatıyor:

Bıyığı kısaltmak, ön ve arka organların çevresindeki kılları traş etmek, koltuk altı kıllarını gidermek ve tırnak kesmek hususunda (Peygamberimiz tarafından) bize zaman belirlendi. Bunları kırk geceden fazla bir süre ertelemememiz emredildi.”

Peygamberimiz bir diğer hadislerinde de şöyle buyurmuştur:

Ön  ve  arka  organların  çevresindeki  kılları  traş  etmeyen,  tırnaklarını  kes-

meyen  ve  bıyıklarını  kısaltmayan  kişi  bizim  ölçülerimiz  üzerinde  yaşayanlardan değildir.”

Burada önemli bulduğumuz iki hususa değinmek istiyoruz.

a- Yaşadığımız dönemlerde bazı kadınlarımızın kırk günü aşan sürelerde uzunca tırnak bırakmaları, temizlik kurallarımıza ve Peygamberimizin emirlerine aykırılıktır. Ayrıca bâtıl din ve ideoloji mensubu kadınlara benzemedir. Aykırılık da, benzeme de günahtır. Mutlaka kaçınılması gerekir.

b-İslâm bilginlerinin işaret ettikleri gibi, amaç temizliği sağlamak olduğu için, etek bölgesi ve koltuk altı kılları, traş etme, ağdalama ve de başka yöntemlerle giderilebilir. Özellikle kadınlarımızın açıklanan vücut temizliğine duyarlı olmaları Peygamberimizin buyruğudur. Ancak bütün bu görevler kişinin kendisi tarafından yapılmalıdır.

(Ali Rıza Demircan İslamî Kimliğimizi Korumak s. 223)

 Ali Rıza Demircan

Anahtar Kelimeler.  Canlı yayın, tırnak kesme, İslam Şerîati

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.