islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5601
EURO
34,8812
ALTIN
2.435,32
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Yemen Hudeyde Limanında Çatışmalar

Yemen Hudeyde Limanında Çatışmalar

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler kaynakları bölgedeki BM destekli ateşkese rağmen düzinelerce insanın öldüğünü belirttiği son çatışmalardan sonra Yemen’in ana limanı Hudeyde yakınlarındaki durumun derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunuyor. Hudeyde valiliği, ateşkesin 2018 sonlarında kabul edilmesinden bu yana ara sıra, sınırlı çatışmalar gördüyse de bu hafta, Husi hareketine sadık güçler ile El Durayhimi şehri ve yakındaki kasaba çevresinde Yemen’deki Suudi destekli hükümetle müttefik olanlar arasında yoğun çatışmalar çıktı. Askeri ve tıbbi kaynaklar, çatışmalarda düzinelerce kişinin öldüğünü bildirdi. BM’nin Perşembe günü yaptığı açıklamada, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere siviller arasında bir dizi can kaybı olduğu bildirildi.

Aralık 2018’de İsveç’te BM destekli barış görüşmelerinde varılan Hudeyde anlaşması, hiçbir zaman tam olarak uygulanmadan her iki taraftan askerlerin yeniden konuşlandırılmasını şart koşmuştu. Husilerin elindeki Hudeyde, Yemen’in ticari ithalat ve yardımlarının ana giriş noktası. Nüfusun yaklaşık yüzde 80’i insani yardıma bel bağlıyor ve milyonlarca insan, Birleşmiş Milletler’in dünyanın en büyük insani krizi olarak tanımladığı bu savaşta açlıkla karşı karşıya. İran yanlısı Husi isyancılarının 2014 yılında uluslararası alanda tanınan Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansur Hadi hükümetini iktidardan düşürmesinden bu yana Yemen çatışmaya girdi. Çatışma, çoğu sivil yüz binlerce insanın ölümüne yol açtı ve dünyanın en kötü insani krizi. Çatışma, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emrilikleri ile İran’ın arasındaki bir vekalet savaşı olarak görülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.