islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Endonezya: Müslüman Çinliler Azınlık İçinde Azınlık

Endonezya: Müslüman Çinliler Azınlık İçinde Azınlık

Mirat Haber Ajansı

260 milyonluk dev Müslüman ülke Endonezya, üç milyona yaklaşan çok zengin bir etnik Çinli azınlığa sahip. Bu grubun da içinde küçük bir alt grup olan Çinli Müslümanlar da Endonezya’da kendine özgü bir kimliğe sahipler: azınlık içinde bir azınlık.

Çinli Endonezyalılar, 2.8 milyon etnik Çinlinin 131.000’i civarında. Müslğman olmalaına rağmen Çin Ay Yılı etkinliklerini kutluyorlar. Çinli Endonezyalılar geçmişte etnik şiddetin hedefi olmuş ve eski devlet başkanı Suharto devrinde Çinle ilgili kültürel ifadeleri büyük ölçüde kısıtlanmıştı. Suharto’nun düşmesinden sonra 2000 yılına kadar Başkan Abdurrahman Wahid, Ay Yeni Yılı’nı kutlama yasağını kaldırdı.

Etnik bir Çinli Müslüman, İslam’a geçtikten sonra Müslüman olmayan ailesinin bir kısmının domuz eti yememesiyle dalga geçtiğini, ancak yine de Ay Yeni Yılı’nı hep birlikte kutladıklarını söyledi. Ayrıca bazen doğru şekilde dua ettiğini görene kadar bazen cami müdavimlerinin kendisşne şüpheyle baktıklarından yakındı.

Cakarta’daki Lautze camisi merkezli bir etnik Çin Müslümanının adını taşıyan Haji Karim Oei Vakfı çevresinde Çinli Müslümanlar dayanışma sağlıyor. Çinli Endonezyalılar İslam’a geçtiklerinde toplum tarafından kabul edilmelerinin daha kolay ama genel bir prensip olarak İslam’a hidayet etseler bile kendilerini kimlik olarak hala Çinli kabul ediyorlar ve diğer Çinliler gibi Ay Yılı kutlamalarına katılıyorlar.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.