islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
47,5420
EURO
54,8612
ALTIN
6.216,54
BIST
13.458,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
31°C
İstanbul
31°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Açık
32°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C

ANA BABA KATİLLERİ MA’NEN ÖLDÜRÜLMÜŞ ÇOCUKLAR MIDIR?

ANA BABA KATİLLERİ MA’NEN ÖLDÜRÜLMÜŞ ÇOCUKLAR MIDIR?
29/05/2026 09:52
A+
A-

Hz. Musa-Bilge Kişi Birlikteliğinde Öldürülen Çocuk…
ANA BABA KATİLLERİ MA’NEN ÖLDÜRÜLMÜŞ ÇOCUKLAR MIDIR?

“100 metrelik uçurumdan düşerek hayatını kaybeden İspanyol moda devi Mango’nun kurucusu İsak Andiç’in oğlu Jonathan’ın babasını öldürme şüphesiyle gözaltına alınması” bizi derinden derine düşünmeye sevk etti.

Ana babaların çocukları tarafından öldürülmesi benzeri olaylar dış dünyada duyulurdu. Bir asırdır seküler/laik yaşamın hakim olduğu ülkemizde de bu gibi insanlık omuzlarını çökertecek olaylar  yaşanır olmaya başladı.

Ana Baba Katilleri Ma’nen Katledilmiş Çocuklar mıdır?

Peki ana sebep nedir?

Yeryüzünde kişiler ve devletler tarafından oluşturulan haksız kavgaların, cinayetlerin, savaşlar ve işgallerin ana sebebi ekonomik çıkar ve egemenlik kurma amacı görülse de Allah’a  ve ahiret hayatına  inançsızlık veya iman zaafıdır. Bir diğer ifade ile kutsalı olmayan  ateist veya  deist Laik/Şirk aile ve toplum düzenidir. Zira ölüm ötesi hayatında sorgulanacağına, ebedî Cennet ile mükâfatlandırılıp Cehennem ile cezalandırılacağına gereğince inanmayan insanları engelleyebilecek bir güç yoktur.

Eğitimle fıtratları bozularak adalet ve merhameti yoksunu olarak yetiştirilecek maddeci insanlardan her zulüm beklenebilir.

Hz. Adem’in İki Oğlu

Hz. Ademin iki oğlundan  birinin “Ben Allahtan korkarım diyerek kardeşini öldüremeyeceğini” dile getirirken diğerinin kıskançlıkla düşmanı edindiği kardeşini öldürebilmesinin sebebi işaret edilen iman eksikliği veya yoksulluğudur. Okuyalım:

“Sen beni öldürmek için bana el kaldırsan bile, ben tüm gücümle kendimi savunmakla beraber, seni öldürmek amacıyla sana el kaldıracak değilim! Ben seni öldürmek değil, aksine diriltmek isterim. Çünkü ben, âlemlerin Rabb’i olan Allah’tan korkarım!” (Maide 28)

Çocuklar Ana-Baba Düşmanı Olabilir

Yarattığı her varlığı bilen Yüce Rabbimiz eşlerimiz ve çocuklarımızın bir kısmının bize düşman olacağını  açıklıyor:

“Ey imân edenler! Şüphesiz ki, eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar vardır. Onlardan sakının ve eğer affeder, kusurlarını görmezlikten gelir ve bağışlarsanız, şüphesiz ki Allah, çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.” (Teğabun 14)

Düşman olacakların ana babalarını bile öldürmesi olasıdır. Çünkü kaynağı ne olursa olsun düşmanlık her insanı zalimleştirebilir. İsrail’in Gazze de yaptıkları bunun belgesidir. Bunun içindir ki Rabbimiz, yaptıkları zulümler sebebiyle bir topluluğa oluşturabileceğimiz  düşmanlığın bizi adaletsizliğe sevk etmemesi için uyarmaktadır. (Maide 8)

Ana Baba Katli Azgınlıktır

Zulümlerin her çeşidine tanık oluyoruz ve doğal görmeye başladık da böylesi vahşetleri kabullenemiyoruz. Ana babaların büyük bir özen ve fedakârlıkla yetiştirdikleri çocukları tarafından öldürülmesi kabul edilebilir değildir. Katil çocukların bir kısmı uyuşturucu müptelası ise de bağımlı olmayanları da var ve çoğunlukta. Kaldı ki uyuşturucu maddeler  kullanımı belası da eğitim ve ceza yetersizliği olarak bizim eserimizdir.

Bu tür cinayetler az gibi görülebilir ama hayatımıza giderek egemen olmaya başlayan gavurluk pek çok gencimizi bu gibi âhiret hayatını da mahvedecek cinayetlere eğilimli hale getiriyor.

Ana-Babayı Çocuğuna Karşı Koruyan İslami Ölçüler

Ana – babanın Allah’a ortak koşmaya ve haram kılınan fiillere yönlendirmesi dışında çocuğun onlara ihsan ile yani maddî ve manevî yardım ve itaat  ile yükümlü olması. (Lokman 15)

Rabbimizin her biri gibi ana-babaya ihsan buyruğunun da ibadet olması ve Cennet’e vesile cihad kılınması. (Nisa 36; İsra 23)

Öf bile denemeyecek ana babanın kasıtla öldürülmesinin Cehennem azabına sebep olması. (İsra 23; Nisa 93)

Ana babanın çocuğuna varis olması. (Nisa 11)

Ana – baba katilinin onların mirasından yoksun bırakılması.

(İslam hukukunda, anne veya babasını kasten öldüren (katil) bir kimse, mirastan kesinlikle mahrum edilir ve mirasçı olamaz. Peygamberimiz “Katil olan kimseye miras yoktur” buyurmuşlardır.)

Profesör Annesini Öldüren Kız

Yakın geçmişte cereyan eden bir olayı unutamıyoruz.

Eğitim ve gelir düzeyi yüksek aile bireyi olan Tıp profesörü  Ayşe Olcay Tiryaki, 24 Mart 2008’de öz kızı olan hukuk öğrencisi Başak Aydıntuğ tarafından boğazı kesilerek öldürülmüştü.

İki kızımın devam ettiği bir eğitim kursunda, şikâyetçi olduğunu kızını almaya gelen ve yine bir akademisyen olan anne şöyle dert yanmıştı:

Kızlar siz günahtır denince durup düşünüyor ve kendinize çeki düzen verebiliyorsunuz ama ben bu inanca sahip olmadığım ve aşılayamadığım için çaresizim. Yapma-etme demekle de sonuç alamıyorum. İlişkilerimiz giderek kötüleşiyor.

İlim insanı annenin, çocuğu tarafından öldürülmesi bana birçok kişinin ve modern dönem bazı ilahiyatçılarının imanî problem yaşamasına sebep olan Kur’ân’ın Kehf sûresindeki anlatımı çağrıştırdı.  

Bilgenin Çocuğu Öldürmesi

Hz. Musa’nın, Rabbimizin katından özel bilgilerle donatılmış ve bu bilgileri çizgisinde davranan bilge kişi ile birlikteliğinde, bu bilge kişi rastladıkları henüz ergenliğe ermemiş masum bir genç çocuğu öldürür. Zahire bakarak değerlendirme yapan Hz. Musa insan doğasına ve şeriat ölçülerine aykırı görülen bu öldürmeye “Bir başka cana karşılık olmaksızın masum bir cana mı kıydın?”  diyerek şiddetle karşı çıkar. Sonuçta bilge kişi bu öldürme olayının şöylece gerekçelendirip açıklar. Kur’ân’daki anlatım şöyledir:

Öldürülen genç adama gelince…Onun anası-babası mümin kimselerdi, taşkınlıkları ve inkârcı eğilimleriyle onlara çok derin acılar vereceği yolunda kaygı verici belirtiler görmüştük; (Onu öldürürken) Rablerinin o ana-babaya öldürülen çocuklarından daha temiz seciyeli ve merhametli (başka bir çocuk) vermesini istedik.” (Kehf 80-81)

Yeryüzünde cereyan eden olayların bazılarının görülür sebepleri dışında bir nedene dayanabileceğine dikkatlerimizi çeken bu olay bizim de yapmamız gerektiği gibi Hz. Musa tarafından reddedilmiştir ki yapılması gereken de budur.

Büyüdüğünde Ana – Babasını Öldürecek Çocuk Öldürülebilir mi?

Şimdi soralım, büyüdüğünde anne veya babasını ya da her ikisini birden haksız yere öldüreceğini kesin olarak bilebileceğimiz bir çocuğa tavrımız ne olurdu? Onu öldürebilir miydik?

Aziz Peygamberimiz “Biz dış görüntülere /bizzat duyup gördüklerimize bakarak hüküm veririz” buyurduğuna göre gelecekte olacağı düşünülen varsayımlara göre öldürme kararı alamayacağımız açık.

Peki Rabbimizin bu olayı bize anlatmasının sebebi ne ola ki? Düşüneduralım.

Geleceğin ana – baba katili olacak çocukları öldürme hakkımız yok ama onları ana babaya ihsankâr olarak yetiştirme görevimiz var. (Nisa 36) İhsan yapılanı güzel yapma, karşılıksız verme ve Allah bizi görüyor şuuru içinde olmaktır.

Bunun için de İslam ile ateizme, deizme, zulme, uyuşturucuya ve her türlü harama açık laik eğitim, hukuk, sosyal ve ekonomi düzene tavır koymamız gerekir. Tavır koymalıyız ki gençler ana bablarının maddî/fiziksel katili olmasınlar ve ileride doğacak çocuklarının manen katili olup Cehennem’e yuvarlanmasınlar.

Ali Rıza Demircan

Yazarımızın Diğer Yazılarını Okumak İçin Lütfen Bu Linki Ziyaret Ediniz.

Mirat Haber – YouTube

 

Yorumlar
  1. Nazım Karaman dedi ki:

    Teşkdüşencelerime tercüman oldunuz

  2. Faruk Saban dedi ki:

    Selamlar; değerli üstadım, Allahsız yetişen ya da, haşa Allah’ın anlatılmadığı bir hayatta haram helal, cennet ve cehennem anlamsız hale gelir ve yeryüzünün en vahşi türü insan ortaya çıkar, saygılar.