islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3609
EURO
34,6755
ALTIN
2.408,97
BIST
10.094,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Sudan altın ticareti üzerinde yeni kontroller dayatıyor

Sudan altın ticareti üzerinde yeni kontroller dayatıyor
Mirat Haber Ajansı

Dün Sudanlılar, altın kaçakçılığı üzerinde kontroller uygulamaya dayalı olan ekonomide reform yapmak için yeni bir planın kabul edildiğini duyurdu. Plan, en önemlisi, uluslararası piyasalarda satıldığı fiyatlardan satın alacak olan Merkez Bankası aracılığıyla altın üzerinde kontrol dayatması olmak üzere beş ayağa dayanmaktadır. Ekonomi uzmanı Mohammad Al-Tayeb, hükümetin altın üzerindeki kontrolünün kaçakçılığa karşı olumlu bir önlem olduğunu ve devletin kaynaklarını güçlendirdiğini söyledi. Hükümetin altın ticaretini kontrol etmeyi başarması durumunda vatandaşların sonuçları çok çabuk hissedeceğine ve Güney Sudan’ın ayrılmasından önceki petrolün faydalarından bile daha fazla ülkeye fayda sağlayacağına inanıyor. Sudan, Güney Afrika ve Gana’dan sonra Afrika’nın üçüncü büyük altın ihracatçısı.

Sudan ekonomisi, 2002’nin ikinci yarısına kadar petrol üretimindeki artışlar, yüksek petrol fiyatları ve büyük doğrudan yabancı yatırım girişleri nedeniyle patlama yaşadı. 2006 ve 2007’de GSYİH büyümesi yılda %10’dan fazla kaydedildi. 1999 yılının son çeyreğinde ham petrol. Tarımsal üretim, işgücünün %80’ini istihdam ettiği ve GSYİH’nın üçte birine katkıda bulunduğu için önemini korumaktadır. Darfur çatışması, güneyde yirmi yıllık iç savaşın ardından, geniş alanlarda temel altyapı eksikliği ve nüfusun büyük bir kısmının kendine yeterli geçime güvenmesi, nüfusun çoğunun yoksulluk sınırında veya altında kalacağını gösteriyor. 3 Kasım 1997’de ABD hükümeti, Sudan’a bir ticaret ambargosu ve Sudan Hükümeti’ne tam bir varlık dondurma uyguladı. ABD, Sudan Hükümeti’nin uluslararası terörizme destek verdiğine, komşu hükümetleri istikrarsızlaştırdığına ve insan hakları ihlallerine izin verdiğine inanıyordu. Bu yaptırımlar, Sudan’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi ardından Sudan’ın 1998’de Kenya ve Tanzanya’daki ABD büyükelçiliklerinin bombalanmasının kurbanlarına 335 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmesinden sonra ancak bu yılın başında kaldırıldı. Ülke batıcı bir askeri cunta tarafından 2019’da ele geçirildi ve halen bunlarca yönetilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.