islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4151
EURO
34,7918
ALTIN
2.432,79
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Portekiz’de Müslümanların Tarihi – 8

Portekiz’de Müslümanların Tarihi – 8
9 Nisan 2022 10:00
A+
A-

Akdeniz’in kuzeyi ve güneyi arasında sınırların sıkılaştığı ve katı ayrımların olduğu vakitte bir zamanlar denizin bağlama görevi gördüğünü hayal etmek zordur. Fakat bu arkeologların Mertola’da bulduğu şey. Milliyetçiliğin oluşturduğu bölünmelere rağmen, Akdeniz’in her iki kıyısı ortak bir kültürü ve tarihi paylaşıyor.

“Biz Akdeniz’in güneyine bizi ayırmak için orada olan bir sınır gibi bakmamalıyız. O insanlar aynı zamanda bizim insanlarımız. Genetik ve kültürel olarak biz birbirimize çok yakınız.” diyor Lopes.

Akdeniz’deki sürekliliklere odaklanmak, Müslümanları “öteki” olarak sunan egemen milliyetçi tarih yazımının sorgulanmasına yardımcı oldu, ancak ulusal kimlik ve tarih hakkında kökleşmiş fikirleri değiştirmek zaman alıyor.

Martinez, “Süreklilik hikayelerini anlatmaya devam etmemiz gerekiyor. Elitlerin ve onların savaşlarının hikayesi değil, sıradan insanların hikayeleri ve etkileşim biçimleri, benzer yaşam biçimlerini paylaşma biçimleri. Bu hikayeler, öteki hakkında sahip olabileceğimiz klişeleri ve önyargıları yıkıma uğratmanın güçlü bir yoludur.”

Fakat belki de hiçbir şey Claudio Torres’in kendi deneyimleri kadar net bir şekilde sürekliliğin ve paylaşılmış bir Akdeniz’in hikayesini anlatamaz.

1960’larda Torres, otoriter rejim tarafından tutuklanan ve işkence gören bir öğrenci ve muhalifti. Portekiz’in sömürge savaşında hizmet etmek üzere bir askere alma çağrısı geldiğinde ülkeden kaçmaya karar verdi.

Fransa’ya ulaşmak için kaçakçıların parasını ödemeye güç yetiremeyince Portekiz’den küçük bir motorlu tekneyle Fas’a kaçtı. Sömürge savaşından ve diktatörlükten kaçan diğer Portekizlileri de taşıyan tekne neredeyse tehlikeli bir yolculukta batıyordu. Bu Mustafa Abdulsattar’ın yaklaşık 60 yıl sonra denizi geçmesine benzemiyordu.

“Bugün, her gün bunun gibi yolculuklar var. Fakat biz sadece on yıllar öncesinde orayı geçenlerin biz olduğunu unuttuk.” diyor Lopes.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2020/6/10/the-portuguese-rediscovering-their-countrys-muslim-past

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.