islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
ALTIN
2.426,74
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ABD: Mahkeme NSA’ya Karşı Snowden’u Haklı Buldu

ABD: Mahkeme NSA’ya Karşı Snowden’u Haklı Buldu

Mirat Haber Ajansı

Çarşamba günü bir ABD federal temyiz mahkemesi ihbarcı Edward Snowden tarafından ifşa edilen tartışmalı Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) halkı izleme programının yasadışı olduğuna karar verdi. Karar, tam olarak programı anayasaya aykırı olarak nitelendirmedi ancak bütçesi CIA’in bile üzerinde olduğu iddia edilen elektronik istihbarat örgütü NSA açısından ciddi sonuçları olduğu belirtildi. Snowden 2013 yılında halka, NSA’nın ABD vatandaşları ve telekomünikasyon şirketleri tarafından sağlanan vatandaşların toplu verilerini topladığını ve analiz ettiğini söylemişti. ABD Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi, programın Yabancı İstihbarat Gözetleme Yasasını ihlal ettiğini ve hatta anayasaya da aykırı olabileceğini söyledi.

Başlangıçta istihbarat teşkilatının Amerikalılar hakkında bilgi topladığını reddeden yetkililer, casusluğun ülkenin içindeki aşırılıkçılıkla mücadelesine yardımcı olduğunu ileri sürmüştü. Rusya’da yaşamak zorunda kalan Snowden, ABD mahkemelerinin NSA faaliyetlerini yasadışı olarak kınayacağını, onları ifşa ettiği için kendisine itibar ettiğini rüyasında görse inanamayacağını söyledi. Eski istihbarat görevlisi, haksız kovuşturmadan korkarak ABD’den kaçmış, programı ifşa ettikten sonra Rusya’da yaşamaya başlamıştı. Diğer tüm ülkelerin ABD tehdidi altında ülkeye girişini reddettiğini söyleyen Snowden, halen ABD’de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya. İnsan hakları örgütleri, kararı mahremiyet ve insan hakları için bir zafer olarak selamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.