islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5143
EURO
34,9020
ALTIN
2.432,10
BIST
9.813,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

AFGAN KADINININ GİYSİSİ/BURKASI İSLÂM’IN GEREĞİ DEĞİLDİR

AFGAN KADINININ GİYSİSİ/BURKASI İSLÂM’IN GEREĞİ DEĞİLDİR
25 Ağustos 2021 09:33
A+
A-

Kur’ân’a ve yer yer ona açıklık getiren Aziz peygamberimizin uygulamalarına dayanılmadığı sürece aşırılıklara düşmekten ve İslâm adına İslâm’la çelişmekten korunulamaz. Mesela birileri İslâm’ın temel kaynağı olan Kur’ân’da tesettür emrİ/başörtüsü buyruğu yoktur derken diğer bir grup da kadının yüzünün bile örtülmesi gerekir, demektedir. İki görüş de aşırılıktır ve Peygamberimiz “Dinde aşırılıktan kaçınınız,” buyurmaktadır.

Yüzün örtülmesi gereğini dile getirenlerin ictihadî görüşleri, -dinimizin bağlayıcı bir emri olmadığı halde- Müslümanların bazılarınca asırlardır uygulanmaktadır. Günümüz Afganistan kadınları da buna misal oluşturmaktadır.

Yukarıda yüzleri de örtülü olduğu için kimlikleri de meçhül burkalı Afgan kadılarının bir kısmını görüyorsunuz.

Medeni denilen dünyada açığa vurdukları vücut organları örtülü yerlerinden çok olan kadınların teşhirci piç uygulamaları çağdaşlık adına kabul ve teşvik görürken Müslüman kadınların burkalarına karşı çıkacak değiliz. Ama bunun İslâm Dininin bir emri olmadığını dile getirmek mecburiyetindeyiz.

Aslında geleneksel bir kültürel olgu olan Cübbe ve Sarık da böyledir. Yani dini bir gereklilik değildir.

Şimdi sizleri İslâm’a Göre Cinsel Hayat isimli eserimizin Kur’ânî ve Nebevî İlkeler Işığında Örtünme bölümünden aldığımız iki paragrafı sunmakla yetiniyoruz:

“ Yüce Rabbimiz tarafından:

  1. Mü’min erkeklere verilen cinsel arzulu bakışlardan korunulması ile ilgili Kur’ânî emir,
  2.  Rabbimizin, kadınlarla biatlaşması/sözleşmesi için Peygamberimize yüklediği görev,
  3.  Hz. Musa’nın, daha sonra eşi ve baldızı olacak kadınlarla konuşması,

Yüzün örtülmesinin gerekli olmadığının yani kendiliğinden görünür kabul edilebileceğinin Kur’ânî işaretleridir. ((en-Nûr 30; el-Mümtahine 12; el-Kasa 23)

Allah şanını artırsın Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in:

  •  Şeffaf bir elbise giyinik olduğu halde yanına gelen baldızı Esma’ya arkasını dönüp sarığından bir parça kesip vererek ‘ergin kadınların yüz ve eller dışındaki vücut organlarını örtmeleri’ gereğini vurgulaması;
  • Peygamberimizin yüz bini aşkın mü’minler topluluğu ile yaptığı Veda Haccı’nda ihramlı kadınların yüzlerini örtmesini yasaklaması,
  •  Veda haclarında kendisine soru yönelten genç kadınla bakışan terikesindeki amcası oğlu Fazl’ın yüzünü elleriyle bizzat çevirirken, kadına yüzünü örtmesine ilişkin bir emir vermemesi de yüzün örtülmesinin gerekli olmadığına ilişkin Sünnet delillerimizdir.   (Ebu Davud Libas; Müslim Hac 4089;Tirmizi Hac 18)

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.