islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
ALTIN
2.308,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Antikor Testleri Covid-19 Bağışıklığı Hakkında İstediğiniz Cevapları Veremez

Antikor Testleri Covid-19 Bağışıklığı Hakkında İstediğiniz Cevapları Veremez
https://soundcloud.com/mirathaber/antikor-testleri-covid-19-bagisikligi-hakkinda?si=ecd6755cfd564cf0beaa289c722a1c35

Seroloji testleri olarak da bilinen antikor testleri, çoğu insanın aradığı cevapları sağlamaz.

Hem Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri hem de Gıda ve İlaç İdaresi, kişinin koronavirüsün neden olduğu hastalık olan covid-19’a karşı bağışıklık düzeyini belirlemek için antikor testleri kullanmamasını tavsiye ediyor. Bulaşıcı hastalık uzmanlarını temsil eden Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Derneği de öyle. Maryland ve Güney Carolina da dahil olmak üzere bazı eyaletler, belirli amaçlar için hedefli antikor testleri yürütürken, hiçbir eyalet, sakinlerin yeterli bağışıklığa sahip olup olmadıklarını veya destekleyici aşıya ihtiyaç duyup duymadıklarını belirlemek için testlerin kullanımını teşvik etmiyor.

Testler, kan dolaşımında koronavirüsle savaşan antikorların varlığını ve hatta seviyesini gösterebilir, ancak bilim adamları henüz kaç antikorun covid-19’a karşı koruma sağladığını bilmiyor. Antikorlar, bağışıklık sisteminin vücuda giren virüsleri veya bakterileri nötralize etmek için ürettiği protein molekülleridir.

Antikor seviyeleri, sağlık hizmeti sağlayıcılarının bir hastanın kızamık ve hepatit A ve B gibi diğer daha tanıdık bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.

Tufts Tıp Merkezi’ndeki Bulaşıcı Hastalık Burs Programı yardımcı program direktörü Mary Hopkins, “Yolculuğumuz çok genç olduğu için, değerin bağışıklık anlamına geldiğini henüz bilmiyoruz” dedi.

Wells, “Bağışıklık tepkinizde antikor seviyelerinden daha fazlası var” dedi. Wells, meslektaşlarına bunları akıllıca kullanmalarını tavsiye etmesine rağmen, diğerleri gibi hastanesinin de son haftalarda antikor testi taleplerinde büyük bir artış olduğunu söyledi.

Doktorlar, koronavirüs antikor testleriyle ilgili bir başka sorunun da standart hale getirilmemeleri olduğunu, bu nedenle bir versiyondaki antikor testleriyle ilişkili değerlerin diğeriyle aynı olmayabileceğini söylüyor.

Ancak Wells, fikrin değersiz olmadığını, çünkü daha yüksek antikor seviyelerinin daha az hastaneye yatış ve ölümle ilişkili olduğunu ekledi.

Antikor testi, birinin koronavirüse maruz kalıp kalmadığını veya virüse karşı kullanılan aşılardan herhangi birini alıp almadığını belirleyebilir. Bazı testler, her iki durumda da oluşturulan antikorları tespit eder. Diğerleri sadece maruz kalma ile üretilen antikorları tespit eder. Bu testler, birinin virüse sahip olup olmadığını belirlemek için en sık kullanılan PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testlerinden farklıdır. Bir PCR testi, koronavirüste bulunan genetik materyali tespit eder.

Pandeminin başlangıcından itibaren, halk sağlığı kurumları ve diğer tıbbi kuruluşlar, virüsteki belirli proteinleri tespit eden ve PCR testlerinden daha az güvenilir olmasına rağmen daha ucuz ve daha hızlı olan PCR testlerini veya antijen testlerini, insanlara virüs teşhisi koymanın ana aracı olarak kullandılar.

PCR testleri, virüsü yalnızca ilk aşamasında, yani ilk iki hafta içinde tespit eder. Hopkins, Covid-19’lu bir kişi o sırada PCR testi yaptırmazsa, daha sonra maruziyeti belirlemenin en iyi yolunun virüsle temastan aylar sonra bile bir antikor testi yapmak olduğunu söyledi. “Kliniğimde nefes darlığı çeken veya gizemli ağrıları olan bir hasta gördüğümde, uzun süreli covid olup olmadığını görmek için onlara bir antikor testi yapıyorum.”

Bir koronavirüs enfeksiyonu veya aşısından sonra ilk antikorlar düşse bile, hafıza hücreleri orijinal saldırı hakkında bilgi depolar, yenilenen bir tehdide tepki verir ve yepyeni bir antikor ordusu oluşturmak da dahil olmak üzere vücudu savunmasını sürdürmesi için uyarmaya başlar.

Çeviri: Mihraç GÖRÜNMEK

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.