islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Azerilerden Fransa’ya Dağlık Karabağ konusunda arabuluculuk rolünü bırakması çağrısı

Azerilerden Fransa’ya Dağlık Karabağ konusunda arabuluculuk rolünü bırakması çağrısı

Mirat Haber Ajansı

Azerbaycan parlamentosu Perşembe günü Fransa’yı, bölgenin bağımsızlığını destekleyen bir kararı kabul ettiği için Fransız Senatosunu cezalandırmak için Dağlık Karabağ ihtilafındaki arabuluculuk rolünden sıyrılması çağrısında bulundu. 25 Kasım’da kabul edilen Fransız kararı, Dağlık Karabağ bölgesinde haftalarca süren çatışmalara son veren Rusya’nın arabuluculuğundaki ateşkesi takip etti. Ateşkes, 1990’ların başından bu yana Ermenilerin elindeki geniş toprakların kontrolünü ele geçiren Azerbaycan’da bir zafer olarak selamlandı.

Azeri parlamentosu, hükümetini Paris ile ilişkileri gözden geçirmeye çağırdı. Ayrıca, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan, Fransa’nın 1992’de çatışmaya arabuluculuk yapmak için kurulan Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığı rolünü iptal etmesi için çağrıda bulunmasını istiyorlar. ABD ve Rusya diğer eşbaşkanlardır. Azerbaycan dışişleri bakanlığı, yasal gücü olmayan Fransız Senatosu kararının Fransa’nın adil bir arabulucu olarak itibarını zedelediğini ve tarafsızlığına şüphe düşürdüğünü söyledi. Türk savunma bakanı da Perşembe günü Fransız Senatosu kararını şiddetle eleştirdi. Hulusi Akar, Karabağ meselesinde Fransa’nın sorunun çözümün değil, sorunun bir parçası olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Çarşamba günü senato kararını reddetti ve bunun Fransa’nın tarafsız tutumuyla çelişeceğini söyledi ve Ermenistan’ın bile Dağlık Karabağ’ı tanımadığını belirtti. Fransa’nın nüfusu 400.000-600.000 Ermeni asıllıdır. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çatışmada bir tarafa arka çıkmamaya dikkat etti, ancak kendi evinde Erivan’a yardım etmek için yeterince şey yapmadığı yönünde eleştirilerle karşılaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.