islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Azgın günahkârlar doğrudan cennet’e girebilecekler mi?

Azgın günahkârlar doğrudan cennet’e girebilecekler mi?

Kur’ân ve Sünnet ile Cennet’e girecekleri ve onları Cennet’e götürücü amelleri ana hatlarıyla açıkladık. Cennet’e götürücü salih amellerin namaz, zekât ve adâlet gibi ilâhi emirleri yapmak; zulüm, faiz ve zina gibi haramlardan kaçınmak olduğunu beyan ettik.

İslâm’a inandığı halde örneğin onun emirlerinin büyük bir kısmını yapmayan, haram kıldıklarının birçoğunu işleyen insanların durumu ne olacaktır?

Onlar, Cehennem’e girmeksizin doğrudan Cennet’e girebilecekler midir?

Mesela: Ben müslümanım dediği ve İslâm’la iftihar ettiğini söylediği halde kişisel çıkar amaçlı siyaset ve yöneticilik yapanlar,hakları çiğneyenler, ekonomik faaliyetlerini faiz ve yanıltıcı reklamlar üzerine kuranlar, kişilerin ve toplumun mallarını tekellerine akıtanlar, eşcinsel ilişkileri sürdürenler ve zina yapanlar, fizik güzellikleri, sosyal konumları ve malları ile büyüklük duygusuna kapılıp üstünlük krizine tutulanlar, Allah’a bağlayan ana rabıta olan namazı kılmayanlar, İslâmî ölçülere aykırı giyinmeyi hayat tarzı edinenler ve benzerlerini yapanların durumu ne olacaktır?

Kur’ân ve Sünnet, Cennet’e doğrudan ancak imanlı ve salih amellilerin veya tövbe gibi salih bir amelle günahlarından arınarak kendilerini İslâmî çizgiye getirenlerin gireceğini bildirmektedir.

Peygamberimizn Dilinde Doğrudan Cennet’e Giremeyecekler

Sevgili Peygamberimiz, Kur’ân çizgisinde imanlı oldukları halde yaşantıları İslâm dışı olan tövbesiz kişilerin doğrudanCennet’ giremeyeceklerini açıklamaktadır. Örrneğin o, şöyle buyurur:

{“Allah bir kişiyi yönetici olarak bir toplumun başına geçirir, o da onlara karşı yürekten bağlılık göstermez, onlar için çalışmazsa onlarla birlikte Cennet’e giremez.”

Kalbinde zerre miktarı kibir olan kişi doğrudan Cennet’e gidemez. Kibir Hakkı ret etmek ve insanları küçük görmektir. “

Komşuları/ortakları/iş arkadaşları kötülük yapmayacağı/zarar vermeyeceği konusunda kendisine güven duymadığı kişi Cennet’e giremez.”

“Eşini, kızını, kız kardeşini vs. erkeklerden kıskanmayan/ailesinin pisliğini; yabancı erkeklerle düşüp kalkmasını kabullenen kişi Cennet’e giremez.”

Ana-baba ve akrabasıyla ilişkileri koparanlar Cennet’egiremez.”

“Cimri zengin, kaba ve merhametsiz kişi Cennet’e giremez, “ }

Peygamberimiz Hz.Muhammedbu mesajları ile sürekliolarak işlenecek bu gibi zarar verici günah işlerin, doğrudan Cennet’e girmeyi engelleyebileceğine dikkatlerimizi çekmektedir.

Ku’ân’ın Açıklamalarına Göre Doğrudan Cennet’e Giremeyecekler Cehennem’e de Düşebilir

Sunulan hadisler, günahların doğrudan Cennet’e girmeyi engelleyeceğini açıklarken Kur’ân da insan öldürme, zina ve faiz gibi bazı günahların Cehennem’e düşürebileceğine işaret etmektedir. Şimdi bu âyetlerden bazılarını görelim.

Ölçüde ve tartıda hîle yapanların vay haline! Onlar insanlardan bir şey ölçüp alırlarken, tam olarak alırlar. Ancak, kendileri onlara bir şey ölçerler veya tartarlarken eksik verirler. Onlar büyük bir gün için, insanların, Âlemlerin Rabbinin huzurunda durup sorgulanacakları gün için diriltileceklerini bilmiyorlar mı? ”(Mütaffifîn1-6)

“(İnsanların haklarını gasb edip hürriyetlerini çiğneyen) zalimlere sakın meyledip arka çıkmayın. Meyledip arka çıkarsanız (Cehennem) ateşi size dokunur. O zaman Allah’ın dışında yardımcı dostlar bulamaz, yardım da görmezsiniz.” (Hûd 113)

Ey İman edenler! Birbirinizin mallarını (Faiz, rüşvet ve emeği sömürü gibi haram kılınan yolları kullanarak )haksız yere yemeyin. Karşılıklı rızaya dayanan (ve helâl kılınan)ticaret yoluyla yiyebilirsiniz. Birbirinizin canına da kıymayın. Allah size karşı gerçekten merhametlidir. Kim düşmanca davranarak ve sınırları aşarak bunu yaparsa ileride onu ateşe atacağız. Allah’a göre bunu yapmak pek kolaydır.” Nisa 29-30

Görüldüğü gibi Kur’ân, meâllerini sunduğumuz âyetleriyle mümin kişilerin, işledikleri fakat tövbe etmedikleri suçları/günahları sebebiyle, -geçici de olsa- Cehennem’e girebileceklerini açıklamaktadır.

Sevgili Okurlar

Peygamberimizin ve Rabbimizin dilinden örneklendirdiğimiz büyük ve orta ölçekli günahlar imanımızı bitirecek şekilde insanı bütünüyle kuşatır, kalbi tümüyle karartırsaCehennem’e de düşürebilir. Ancak ne derece çok günah işlenirse işlensin ve ne derece büyük günahkâr olunursa olunsun, günahlarımızı eritebilecek ve kalbi aklatabilecek ve böylece Cehennem’e girişi engelleyecek imkânlarımız vardır. Asla ümitsizliğe kapılmayalım, çünkü bizi seven ve affetmek isteyen merhameti sınırsız Rabbimiz vardır. Başta tövbe etmek olmak üzere Rabbimizin sunduğu bu imkânları kullanarak hayatımıza beyaz bir sayfa açarak Cennet yolculuğumuzu yeniden başlatabiliriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.