islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5548
EURO
34,9380
ALTIN
2.443,23
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Biden yönetimi BAE’ye 23 milyar dolarlık silah satışına devam edecek

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre’ye Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelişmiş F-35 uçakları, silahlı insansız hava araçları ve diğer ekipmanlar dâhil olmak üzere 23 milyar dolardan fazla silah satışıyla ilerlediğini açıkladı.

Biden yönetimi BAE’ye 23 milyar dolarlık silah satışına devam edecek

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre’ye Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelişmiş F-35 uçakları, silahlı insansız hava araçları ve diğer ekipmanlar dâhil olmak üzere 23 milyar dolardan fazla silah satışıyla ilerlediğini açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Kongre yardımcılarının yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre’ye Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelişmiş F-35 uçakları, silahlı insansız hava araçları ve diğer ekipmanlar dahil olmak üzere 23 milyar dolardan fazla silah satışıyla ilerlediğini açıkladı. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yönetimin, bu silahların kullanımıyla ilgili ayrıntıları gözden geçirmeye devam etseler bile, BAE’ye önerilen satışlarla ilerleyeceğini belirtti. Demokrat başkanın yönetimi, eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın kabul ettiği anlaşmaları gözden geçirmek için duraklatmıştı. Körfez ülkesine yapılan satışlar, Trump’ın ofisten ayrılmasından hemen önce tamamlandı.

BAE’ye silah satışlarına devam

Trump yönetimi Kasım ayında Kongre’ye yaptığı açıklamada, Abraham Anlaşmalarının bir yan anlaşması olarak BAE’ye satışı onayladığını ifade etti. Bu, Birleşik Devletler’in Eylül ayında yaptığı ve BAE’nin İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul ettiği bir anlaşmaydı. Trump yönetiminin son aylarında İsrail, anlaşmaların bir parçası olarak BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas ile anlaşmaya vardı. 23,37 milyar dolarlık paket, 50 F-35 Lighting II uçağı, 18 adede kadar MQ-9B İnsansız Hava Sistemleri ve havadan havaya ve havadan yere mühimmat paketi dâhil olmak üzere General Atomics, Lockheed Martin ve Raytheon Technologies’den ürünler içeriyordu. Bazı ABD milletvekilleri, BAE’yi dünyanın en kötü insani felaketlerinden birini körükleyen bir çatışma olan Yemen’deki savaşa karıştığı için eleştirdiler. Ayrıca, silah transferlerinin, İsrail’in bölgede askeri bir avantaj sağlayacağına dair ABD garantilerini ihlal edebileceğinden endişe duyuyorlar. Ancak İsrail satışlara itiraz etmediğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, BAE satışlarının tahmini teslimat tarihlerinin, eğer uygulanırsa, 2025 sonrası veya sonrası için olduğunu belirtti. Sözcü, e-postayla gönderilen bir açıklamada, hükümetin daha güçlü bir güvenlik ortaklığı sağlamak için BAE ile sağlam ve sürekli bir diyalog beklediğini ifade etti. Biden yönetimi, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki müdahalesi ve diğer insan hakları endişeleri ışığında, Trump dönemindeki bazı silah anlaşmaları da dahil olmak üzere Suudi Arabistan’a askeri satış politikasını da gözden geçiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.