islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
BIST
9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BİZ NEFSİMİZE ZULMETTİK!

BİZ NEFSİMİZE ZULMETTİK!

“İman edip sâlih ameller işleyenler için Rahmân, gönüllerde bir sevgi meydana getirecektir.” (Meryem 19/96)

Biz nefsimize zulmettik.
Sevgi ve merhametin cömertçe sunulmadığı ortam ve şartların fazlasıyla şahidi oluyoruz. Din kardeşliği, ebeveyn evlat ilişkileri, eşlerin birbirine olan ünsiyeti, iletişim dili, akraba ilişkileri, sosyal hayat içerisinde diyalog kurulacak her kişi ile gerçekleşen beden ve lisan dili şifaya değil hastalığa neden olacak davranış bozukluklarını bünyesinde barındırıyor.
Hangi yanından düzelir ki bu kavga, kargaşa, keşmekeş hayat diyor; iyiliğin güzelliğin neresinden tutsam da dirilişine katkıda bulunsam diye uğraşıyorsun fakat bazen parçalar elinde kalıveriyor.

Umutsuzluk yoktur elbet ama çoğu zaman mücadelede yorgun düşüp başaramayacağını düşünüyorsun fakat içinde iyilik ve kötülüğün davetini yapacak iki sesin daima var olacağını aslında biliyorsun. Seni zafere giden yolda durdurmaya ya da haydi yürü zafer senindir, diyerek inancına katkı sağlamaya kodlanmış sesler… O sesler ölene kadar susmayacak. Sonra da senin göğsüne şifa olacak ilmi kitabın ayetlerinde bulursun.
“De ki: Rabbim! Şeytanların vesvese ve tahrikinden sana sığınırım. Onların yanımda bulunmasından da sana sığınırım, Rabbim.” (Mü’minûn 23/97-98)

Biliyorsun yine yeniden besmele çekmenin faziletini fakat unuttuğunu hatırlatan Rabbin o güzel kelamı Kur’an’ı Kerim değil mi ?
Yeniden başlamak için kitabı değiştirmeye gerek yok, sayfayı çevir yeter.
Canına can geliyor okudukça ayetleri, belini büken yük kalkıveriyor.

“Olur ki, hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırlı olur, olur ki hoşlanıp arzu ettiğiniz bir şey de sizin için şerli ve kötü olur. Gerçeği Allah bilir, siz bilemezsiniz.” (Bakara 2/216) ayeti celilesi etrafınızda gölge gibi sizinle birlikte olan ve sizi hal ve hareketleri ile rahatsız eden kişilere karşı göğsünüzü genişletiyor. Onlara karşı tahammülünüz artıyor, bakış açınız değişiyor.
Her şey o kadar hızlı değişiyor ki çoğu zaman sürecin olumlu olan seyri sizi de hayretler içerisinde bırakıyor.

İmamı Şafii hazretleri talebelerinden biri olan Yunus ile müzakere yaptığı bir meselede ihtilafa düşer. Öyle ki talebesi öfkesinden dolayı dersi terk eder ve evine gider. Akşam olunca Yunus kapısının çalındığını fark eder. ‘Kim o ?’ der.
Kapıdaki kişi, ‘İmamı Şafii’ der. Yunus, kapıyı açar ve İmam Şafii’nin kapıda beklemekte olduğunu görür ve hocasının ayağına kadar gelmesine şaşırır.
İmam Şafii kapıyı açan talebesi Yunusa şunları söylemiştir:
1-Ey Yunus, bizi birleştiren yüzlerce mesele dururken bir mesele mi bizi ayıracak?
2-Ey Yunus, yaptığın ve üzerinden geçtiğin köprüleri yıkma! Bir gün o köprüden geri dönmen gerekebilir.
3-Ey Yunus! Hatadan nefret et ama hataya düşenden nefret etme.
4-Bütün kalbinle günaha öfkelen ama günahkara acı, ona merhamet göster.
5-Ey Yunus! Sözü eleştir ama sözü söyleyene saygı göster.
6-Ey Yunus! Görevimiz, hastalığı tedavi etmektir, hastayı yok etmek değil.

Bu kıssayı okuyunca bilgeliğin, erdemin, vefanın, dostluğun, sevginin muhteşem iklimini solumamak ve o insani zafere tanık olmamak mümkün değil.

Evlilikte eşler arasındaki ilişki de sevgi, saygı ve fedakarlık ile pekişmez mi ? Eşinizi seviyor olmanız değil eşinizin sizin sevginizi ne kadar hissediyor olmasıdır önemli olan. Sevildiğini hissetmiyorsa eşiniz, sevgi dilinizi değiştirin, bu sizi büyütür, olgunlaştırır, eşinizi değerli hissettirir. Bu konuda da şeytan vesveseleri ile nefsimiz enaniyet duygusu ile benliğimize baskı kurar. Bakışımızı daraltır, gönlümüzü sıkar, yüreğimizi yakar…

Yüce Rabbimiz buyuruyor ki:
“Takvâya erenler var ya onlara şeytan tarafından bir vesvese dokunduğunda (Allah’ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp hemen gerçeği görürler.” (A’râf 7/201)

Rabb’ine güvendiğin ve onun hükmüne karşı cahil davranmaktan korktuğun için hikmete dair sırlar açılıyor. İçinde konuşan iyiliğin ve kötülüğün sesi artık ayırt edilmesi kolay bir hal alıyor. Ne mutlu vehme kapılmamaya direnç gösteren o güzel kullardan olana. Kötülük tüm velvelesi ile içten ve dıştan nefsine taarruz etse de dosta dost, düşmana düşman olarak bakmayı başaran bilge kullar olmak üzere çabalamalı insan.
Allah’a ve bize dost yüreklere düşman olacak bin bir vesvesenin kaynayan kazanını şeytan, avaneleri ve insanın nefsi harlar durur. İblis’in vesveselerini eyleme dökmeyen, kendine zarar vermeyen kullardan olmak nasıl bir güzellik ve bahtiyarlık.

“Allah’ım! Bize hakkı hak olarak göster ve ona tabi olmayı bize nasip eyle! Bâtılı da bâtıl olarak göster ve bize ondan gereğince uzak durmayı nasip eyle!” (İbn Kesir Tefsir 3/820)

Selam ve dua ile kalın…

Yorumlar
  1. Mine dedi ki:

    ❤️❤️❤️

  2. Nurten Avşar dedi ki:

    Teşkkür ederim hocam kıymetli paylaşımınızdan dolayı

  3. Ayşe ATAŞER dedi ki:

    Allahcc razı olsun hocam. Biz görevimizi yapacağız. Zaten onun için geldik. Şahit olmaya geldik.O zaman yardım gelir. Allahcc sığınıp yola devam. İnşallah Hak bütün alemlerde ortaya çıkacak.

  4. Hiç dedi ki:

    Evet, buğz kişiye değil amele yapılmalıdır. Allah ömrünüze bereket versin inşaAllah çok sevgili ve kıymetli kardeşim