islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

BİZLER KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER GİBİ (Mİ) YİZ?

BİZLER KİTAP YÜKLÜ EŞEKLER GİBİ (Mİ) YİZ?
4 Şubat 2023 11:00
A+
A-

 

Söz ve mâna olarak Allah’ın Kitabı olan Kur’ân-ı Kerîm’de insanlığın yolunu aydınlatacak örnekler de verilir. Böylece tarihi dönemlerde çöküş ve azap sebebi olmuş şartların tekerrür etmesiyle aynı sonuçların gerçekleşeceğine dikkat çekilir.

Soyuttan somuta geçerek attığımız başlığa ilham kaynağımız olan Cum’a suresinin açıklamalı beşinci ayetini sunalım:

 “Tevrat’ı uygulama ve bütün insanlığa ulaştırma görevi omuzlarına yüklendiği hâlde, onun yol göstericiliğinden faydalanamayan, öğretilerine uygun yaşamayan, böylece üstlendikleri sorumluluğu gereği gibi yerine getirmeyen Yahudilerin durumu, tıpkı ciltler dolusu kitaplar taşıyan, fakat ne büyük bir hazine taşıdığının farkında bile olmayan eşeğin hâline benzer. Evet, gerek sözleriyle, gerek davranışlarıyla Allah’ın ayetlerini yalanlayan bir toplumun durumu ne kötüdür! Hiç kuşkusuz Allah, böyle zalim bir toplumu asla doğru yola iletmez.”

Şimdi de bu ayeti, bize vermek istediği mesaj çizgisinde günümüze aktaralım:

 “Kur’ân omuzlarına yüklendiği hâlde, üstlendikleri sorumluluğu gereği gibi yerine getirmeyen Müslümanların durumu, tıpkı ciltler dolusu kitaplar taşıyan, eşeğin hâline benzer.  Allah’ın ayetlerini yalanlayan bir toplumun durumu ne kötüdür! Hiç kuşkusuz Allah, böyle zalim bir toplumu asla doğru yola iletmez.”

Kendimi Yargı Dışı Bırakmıyorum

Yoruma geçmeden önce kendimi tanıtayım. Ben Kurân hafızıyım. Hafızlığım en değerli varlığımdır ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü mezunuyum. On beş kadar eser verdim. Böyle iken kendimi de istisna etmeden yazıyorum.

Ülkemizde hafızların çok büyük çoğunluğu; ilahiyat akademisyenlerinin kahir ekseriyeti, müftülerin, imamların, din ve ahlak kültürü öğretmenlerinin, tarikat şeyhleri ve müritlerinin, cemaat önderlerinin ve siyasilerimizin … azamisi, Kur’ân diliyle ifade edersek taşıdığı yükten haberi olmayan koca koca kitaplar yüklü eşekler gibiyiz. Açalım:

a.) Ben hafızım, hafızlık kurumunu ve hafızlarımızı iyi tanırım. Kur’ân’a imanlı ve saygılı olabiliriz ama büyük çoğunluğumuz kitap yüklü eşekler gibiyiz. Kur’ân’ın içeriğini bilmeyiz. Cehaletimizden de rahatsızlık duymayız. Anlamadan okur dururuz. Ramazan geliyor ya hatimler milyonları bulur, güzel okuma yarışları başlar. Ku’ân’ın içeriği değil lafızları kutsalımızdır.

b.) Elbette istisnaları vardır, değindiğimiz diğer kesimler üç beş ayet bilirlerse de Kur’ân cahilidirler. Ana babaya miras, kadın eşin boşanma hakkı ve dışlayıcı laikliğin Allaha Ortak koşmak olduğu gibi en basit Kur’ânî gerçekleri bilmeyiz. Eşekler gibi sorumluluklarımızın farkında değiliz. Örneklere devam edelim:

Kur’ân çizgisinde İslam’ı bir hayat düzeni olarak algılayacak ilim ve irfandan yoksunuz. Yüzü aşkın ilahiyatlar niçin açılır ve işe yarar, bilinmez.

Bize egemen olup İslam’ı prangaya vuran dışlayıcı-ötekileştirici laik düzenden hiçbir şikâyetimiz yoktur.

Ülkenin eğitimi, hukuku, ekonomisi, medyası ve sanatı İslam’ı dışlamıştır ve egemenliğini giderek pekiştirmektedir.

Bize Müslümanca evlenip boşanma hakkını bile vermeyen, sefalet ücreti olan asgari ücreti dahi vergilendiren ve bize örgütlenerek sandıkta İslam’ı seçme hakkını da tanımayan bu meri sistemi eleştiremeyiz. Önemli olanın kişilerden çok sistem olduğu gerçeğini bir türlü kavrayamayız.

Kur’ân’ın yaşamak ve yaşatmakla yükümlü olduğumuz hükümleri yerlerde… Biz utanmadan bu hükümlerin anlamını bilmediğimiz lafızlarını okuyarak hatimler indirir ve namaz kılarak ibadet ederiz.

Allah’tan ve azabından korkmaz düzenden korkarız.

İman aslında Allah’a ve yasalarının yüceliği ve uygulanması gereğine güvendir ama bizim Allah’a da itimadımız yoktur.

Hulasa biz Allah’ın ayetlerini bilmeden yalanlayan veya yaşantısıyla yalanlar gibi olan zalimlerden olduk. Adımızı açıkça koyalım:

  • Bizler kitap yüklü eşekler gibiyiz.

Tespitlerimize hayır diyecekler ve kendilerini istisnalardan görecekler varsa, kendileri bilir.

Biz böyle isek Kur’ân ile hayatlarına hiç mi hiç  anlam ve amaç kazandıramamış olan diğer ateist ve deist toplum kesimlerinin ahvalini varın siz düşünün.

Sözü inanmak, okumak, anlamak, yaşamak, tebliğ etmek ve dışlanmasına tavır koymakla yükümlü olduğumuz Kur’ân’dan ayetlerle bitirelim:

Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir; Kur’ân çizgisinde yaşayan müminlere, kendileri için büyük ve ebedi bir mükâfat olduğunu müjdeler.” (isra 17/ 9)

Ama Kur’ân’a  inanmayan ve karşıtı olan kâfirler şöyle derler: Ona galebe çalmanız için dinlemeyin bu Kur’ân’ı;  (ona ulaşımı  engelleyecek yasal, medyasal…) engeller çıkarın.” (Füssılet 41/ 26)

Ali Rıza Demircan

Anahtar Kelimeler KİTAP YÜKLÜ EŞEK, LAİK DÜZEN, YALANLAMA

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Yasin dedi ki:

    Emeğinize sağlık