islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4325
EURO
34,8475
ALTIN
2.428,49
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

BM Siber Suçlar Antlaşması Taslağı Endişeleri Artırdı

BM Siber Suçlar Antlaşması Taslağı Endişeleri Artırdı
8 Aralık 2023 11:30
A+
A-

Tartışmalı Birleşmiş Milletler Siber Suçlar Antlaşması’nın yeni bir taslağı, anlaşmanın ifade ve muhalefeti suç sayacağı, kapsamlı gözetim yetkileri yaratacağı ve sınır ötesi baskıyı kolaylaştıracağı yönündeki endişeleri artırdı.

Yeni taslak 28 Kasım Salı günü yayınlandı; (kaynak-1) Hükümetler, anlaşmaya hangi suçların dahil edileceği konusunda fikir birliğine varmak amacıyla 19-20 Aralık’ta Viyana’da kapalı kapılar ardında görüşmeler yapacak ve taslak, kesinleşmesi ve kabul edilmesi gereken Ocak 2024’ün sonunda New York’taki son müzakere oturumunda ele alınacak.  (kaynak-2)

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise taslağı eleştirdi. Devletlere ve hükumetlere şu uyarılarda bulundu;

Eleştiride; “Barışçıl muhalefet veya herhangi açıklamada akla gelebilecek hemen hemen her ‘suçu’ soruşturmak için kapsamlı sınır ötesi yetkiler aracılığıyla küresel ölçekte suistimalleri kolaylaştırmaya hazırlanırken, anlaşmanın gerçek siber suçları ele alma amacını baltalayabilirler. Anlaşmaya taraf olacak devletler ve hükümetler, temel haklarımızı feda etmek yerine yüceltmesini sağlamadan bu anlaşmayı sonuçlandırmak için acele etmemelidir” ifadelerine yer verildi.

Yorumumuz;

Siber Suçlarla Mücadele Antlaşması taslağı hem uzmanlar hem de aktivistler arasında endişe ve kaygı dalgasına yol açtı. Her ne kadar siber suçları ele almayı amaçlasa da, taslağın amacının ötesine geçme ihtimali de bulunmaktadır. Bu potansiyel genişleme tehlike işaretlerini artırmakta ve sonuçlarının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Özellikle endişe verici olan, insan hakları hukukunu açıkça ihlal edenler de dahil olmak üzere, herhangi bir ciddi suç için sınır ötesinde delil toplanmasına ve paylaşılmasına izin veren hükümdür.

Bu durum, Küresel Şeytanların anlaşmanın çerçevesinden istifade etmelerine ve bunu karanlık faaliyetleri için dünyanın dört bir yerinde kalkan olarak kullanmalarına ve genişlemelerine kapı açmaktadır. Herhangi bir uluslararası anlaşma veya antlaşmanın insan haklarını doğrudan ihlal eden eylemleri istemeden de olsa mümkün kılmamasını veya meşrulaştırmamasını sağlamak çok önemlidir. Siber Suçlarla Mücadele Antlaşması taslağı, bu endişeleri gidermek ve karanlık ve tehlikeli sonuçların gerçeğe dönüşmesini önlemek için kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmeli ve revize edilmelidir.

Küresel kötülük ihtimalinin pusuda beklediği bir dünyada, kötülük amaçlı teknokratik  dijital ağının yaratılma ihtimalini düşünmek zorunlu hale geliyor. Böyle bir önerinin cüretkarlığı bizleri derinden rahatsız etmelidir. Zira her ne kadar kimilerine göre dünya güvenliği için faydalı bir gözetim gibi görünen bu durum, kolaylıkla yanlış yönde atılmış büyük bir adıma dönüşebilir ve tüm insanlık için bir tehdit oluşturabilir. Bu tür potansiyel tehlikeler karşısında uyanık olmamız ve mahremiyetimiz ile haklarımızın korunmasını sağlamamız büyük önem taşımaktadır.

Haber Yorum; Sadi ÖGÜL

__________________________

Kaynaklar;

MiratHaber.com – YouTube

ETİKETLER: anlaşma, insanlık, Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.