islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Turkovic: Türkiye’nin bölgede yapıcı rol oynaması büyük önem taşıyor

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Türkiye ile ilişkilerine dönük olarak, “Türkiye’nin bölgede yapıcı rol oynaması büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve kültürel katkısı tüm bölge ülkeleri için olumlu bir durumdur” dedi.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Turkovic: Türkiye’nin bölgede yapıcı rol oynaması büyük önem taşıyor

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera TurkovicTürkiye‘nin Balkanlar‘da yapıcı rol oynamasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Bosna Hersek ve bölgedeki gündemi AA muhabirine değerlendiren Turkovic, “Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve kültürel katkısı tüm bölge ülkeleri için olumlu bir durumdur.” dedi.

Türkiye’nin bölgede yaptığı projelerin de son derece anlamlı olduğunu ifade eden Turkovic, “Üçlü zirveler Türkiye ile ilişkilerimizin önemli bir boyutu. Bosna Hersek’in bu noktada ne bir ikilemi ne de çekincesi var.” diye konuştu.

Turkovic, Türkiye’nin desteklediği Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi’nin uluslararası bir anlam taşıdığını anımsatarak, “Ekonomik kalkınmaya büyük katkı sağlayacak projenin bitirilmesi için ısrarcı olmalıyız. Projeyi günlük siyasi eğilim ve bireysel çıkarlara kurban etmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Bosna Hersekli eski polis şefi Edin Vranja’nın savaş suçu işlediği gerekçesiyle Sırbistan sınırında gözaltına alınmasıyla gerilen ilişkilere ilişkin konuşan Turkovic, Bosna Hersek’te tamamlanmış bir dava sürecinin yeniden gündeme getirilmesinin iki ülke ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.

Turkovic, gözaltı meselesine ilişkin tüm diplomatik önlemlerin alındığını belirterek, “Bosna Hersek’te tüm suçlamalardan beraat etmiş birisi Sırbistan’da gözaltına alındı. İki ülke savcılıkları arasında bilgi paylaşımına ilişkin 2013’te bir iş birliği protokolü imzalandı.” dedi.

“Bosna Hersek tüm sorunların çözümünde kaçınılmaz faktör”

Bosna Hersek’in kendisine saygı duyulduğu takdirde her zaman iş birliği ve ortak projelere açık olduğuna işaret eden Turkovic, “Bosna Hersek tüm bölgesel sorunların çözümünde kaçınılmaz bir faktördür ve olmaya devam edecek. Bölgedeki her ülkenin kendi sıkıntıları var ancak biz kimseye akıl taslamıyoruz. Hakimiyet kurma duygusu bölgeyi istikrar ve Avrupa Birliği (AB) üyelik yolundan uzaklaştırır.” değerlendirmesinde bulundu.

Turkovic, yola çıktıkları maratonda sabırlı, azimli ve kararlı olmaları gerektiğini belirterek, “Kanlı bir savaşın ardından Bosna Hersek 26 yıldır uluslararası partnerlerinin yardımıyla istikrarlı bir barış yürütüyor.” dedi.

Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın yürüttüğü “Açık Balkan” oluşumuna ilişkin konuşan Turkovic, şunları söyledi:

“Sofya’da imzaladığımız anlaşma ile bölge ülkeleri olarak AB’nin pazar standartlarını kabul ettik. Bu bizim için oldukça önemli bir imkan. Batı Balkan pazarının AB’yi örnek alarak yapılandırılacak olması bizi AB pazarına daha hazır hale getirecektir.”

Turkovic, bölgesel iş birliğinin AB odaklı olması gerektiğinin altını çizerek, “Bölgede yeni bir sayfa açmanın ve vatandaşların daha iyi bir hayat yaşaması nelerin yapılması gerektiğini konuşmanın zamanı geldi. Sınırlar kutsaldır ancak daha huzurlu bir yaşam için farklılıklarımıza saygı duyacağımız yeni kapılar açmalıyız.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.