islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3592
EURO
34,7068
ALTIN
2.390,95
BIST
10.158,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Bosna’da Korona Solunum Cihazı Yolsuzluk Skandalı

Bosna’da Korona Solunum Cihazı Yolsuzluk Skandalı
6 Mayıs 2020 18:01
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Bosna-Hersek cumhuriyet savcıları COVID-19 ile savaşmak için Çinden düzinelerce vantilatör ithal etmek için milyonlarca dolarlık bir anlaşmayı inceleme altına aldılar. Sorun, bir yerel TV sunucusunun ahududu çiftliğinin devlet tarafından bu ithalat için nasıl seçildiği konusundan çıktı. Bosna’daki bu kamu soruşturması, ülkenin iç güvenlik ve istihbarat hizmetleri kurumu olan Soruşturma ve Koruma Dairesi SIPA’nın bir yolsuzluk belirtisi bulduklarını açıklamasının ardından başladı. Tıbbi ekipman tedariği konusunda daha önce deneyimi olmayan Srebrenica’dan bir meyve ve sebze çiftliği olan Srebrena Malina (Gümüş Ahududu) sahibi olan ve aynı zamanda yerel bir özel televizyon istasyonunda sunuculuk yapan Fikret Hodžić hiçbir yanlış yapmadığı konusunda ısrar etti.

Ancak eleştirmenler, 100 ventilatör için 10,5 milyon Bosna Markı (38 milyon TL) fiyatının olması gerekenden çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Mevcut piyasa değerine göre, COVID-19 hastalarını tedavi etmek için ekipmanların mevcut küresel karıştırmasında bile, makinelerin tanesinin piyasada fiyatının birim alım fiyatı olan 50.000 dolarların çok altında olması gerektiği iddia ediliyor. Ayrıca, Nisan ayı sonlarında gelen 80 ventilatör modelinin şu anda ihtiyaç duyuldukları hastanelerde kullanım tipi olmadığı tıbbi nakilde kullanılmak üzere tasarlandığı söyleniyor.

Bosna’nın Kamu İhale Kurumu, vatandaşlar olarak, bu tür işlerle düzenli olarak ilgilenen herhangi bir şirketin neden bunu yapmasının istenmediğini sorguluyor. Bosna’nın tıbbi ekipman alımı ile ilgili oldukça katı bir düzenleme göz önüne alındığında, onlar da kesinlikle referansları veya deneyimi olmayan bir şirketin kriz zamanında kritik tıbbi ekipman tedarik etmesi dikkat çekiyor. Kriz yönetiminden sorumlu Sivil Savunma Ajansı, hükümet adına satın alma prosedürünü yürütme yetkisine sahip kurumdu ve şu ana kadar tüm suçlamaları “medya cadı avı” olarak reddetti. Bu şu ana kadar Bosna’nın Koronas pandeminde en ciddi skandalı. Koronavirüs krizinden vurgunculuk suçlamaları, Balkanların en kırılgan ülkelerinden Bosna Hersek’i sarsmakta. Yetkililer, geçen hafta kısıtlamaların hafifletilmesinin sonucunda yeni enfeksiyonların arttığını bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.