islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Çekya: Camiye Ölüm Tehdidiyle Saldırı

Çekya: Camiye Ölüm Tehdidiyle Saldırı

Mirat Haber Ajansı

Orta Avrupa ülkesi Çekya polis yetkilileri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, Çek Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri Brno’daki bir caminin, Müslümanları ölümle tehdit eden grafitiler içeren bir saldırıya uğradığını söyledi. Camiye püskürtülen grafiti, “Çek Cumhuriyeti’nde İslam’ı yaymayın! Aksi takdirde sizi öldüreceğiz” mesajını verdi.

Brno polis sözcüsü Bohumil Malasek verdiği demeçte, “Cuma öğleden sonra vukuu bulan olayı şimdilik sadece mülke zarar olarak inceliyoruz” açılamasını yaptı. Saldırının faili, hüküm giymesi halinde bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Çek Müslüman Topluluklar Merkezi başkanı Muneeb Hassan Alrawi, verdiği demeçte, “Bunu doğrudan bir tehdit olarak ciddiye alıyoruz, sadece internette olan anonim bir tehdit değil bu” şeklinde konuştu. Alrawu, “bunu ayrıca dünyadaki camilere yapılan diğer saldırıların ve Çek Cumhuriyeti’ndeki baskıcı duygu ve atmosferin ışığında da görmeliyiz” diye ekledi.

2015 yılında Avrupa’da zirveye çıkan göçmen dalgası, çoğu mültecinin Almanya ya da İsveç gibi daha varlıklı ülkelere gitmesine, Çekya’da çok az bir sayı ilticavı olmasına rağmen, Çek Cumhuriyeti’nde yerleşik halkta Müslüman karşıtı bir his uyandırdı.

10,7 milyonluk bir AB üyesi olan Çek Cumhuriyeti’nde Müslüman nüfus, 2011 nüfus sayımında 3.358 kişi. Resmi olmayan tahminlerdeyse şu anda 20 bine yakın bir toplum var. Eski Doğu Bloku ülkesi Çekya, Hapsburg imparatorluğu başkentlerinden Prag merkezli tarihsel bir Katolik Hristiyan ülke olmasına rağmen halkının çoğunluğu anketlerde ateist çıkarak, Avrupa’nın en az dindar ülkesi.

Avrupa’daki diğer yüksek ateist ağırlıklı bölge olan Doğu Almanya’da da Müslüman düşmanlığının yoğunlaştığı düşünüldüğünde, İslamofobinin özellikle ateist kesimde daha yoğun olduğu gözlemlenmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.